Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 7    

A password will be emailed to you.

avilaggyengedkozonye01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A világ gyengéd közönye

2019.03.21. (Laskovoe bezrazlichie mira) A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának versenyprogramjában mutatkozott be. Apja hirtelen halála után Szaltanatnak hátra kell hagynia idilli vidéki életét és gyermeki ártatlanságát. A fiatal lány a kegyetlen, idegen nagyvárosban kezd új életet, és elhatározza, hogy megkeresi a pénzt az örökségül kapott hatalmas adósság törlesztésére, hogy anyját megmentse a rá váró börtöntől. Gyerekkori barátja, Kuandik régóta szerelmes belé: a városba is követi, hogy megvédhesse a rá leselkedő veszélyektől. A két naiv fiatalra lecsapnak a szélhámosok és csalók, de a számtalan pofon ellenére együtt küzdenek tovább, és soha nem nyugszanak bele a vereségbe…

KRITIKA

Lírai szerelmesfilm, abszurdba helyezett társadalomkritika elegye a kazah Adilkhan Yerzhanov legújabb filmje, amelyben az idilli boldogságtól eljutunk a drámai kilátástalanságig.

Csákvári Géza

avilaggyengedkozonye01Ezt az utat egy fiatal pár sorsát kísérve tesszük meg: Saltanat és Kuandyk boldogan élnek a hegyekben a szülőfalujukban. Szerelmüket líraivá lassított kompozíciókban mutatja meg a rendező, kerülve a testiséget. Érkezik a rossz hír: Saltanat apja hirtelen meghalt. Maradt egy jókora adósság, amelyet, ha nem fizetnek ki, az anyjára börtön vár, na meg az öccse sem mehet tovább iskolába. Ezért Saltanat és hű társa, mint egy népmesében, elindulnak a városba, ahol a lány bácsikája állítólag majd segít valamiért cserébe. Azonban a rokon egy maffiózó stróman csicskása, és rögön kiszolgáltatná Saltanatot neki. Nincs deal, a lány és a férfi munkát vállalnak. Ám egyrészt nagyon keveset keresnek, másrészt Saltanat boldogtalan, hogy csak felmosói munka jut neki az orvosi helyett, Kuandyk pedig a csöndességén túl eléggé keményfejű, így bevállalja azt, hogy zöldséghordóként a helyi nagyemberekkel felveszi a harcot. Miközben a vidéki élet tisztasága és ártalmatlansága egyre nagyobb kontrasztot jelent a pár élétben, gazdagságról álmodoznak, vagyis a film nem egyszer megidézi Camus Közönyét. A legfontosabb szimbólum a színek és a környezet vizuális ábrázolása, így amikor Saltanat vérvörös ruháját koromfeketére cseréli, akkor bekövetkezett a totális reményvesztettség. Yerzhanov ezt egy meglepő fordulattal megfejelte a cselekményben, garantálva, hogy a végső képsorokat ne tudjuk olyan könnyen elfelejteni.

voxmeter070

A világ gyengéd közönye a Magyar Filmadatbázisban!

100 perc, kazah-francia

Reviewed by Echte on 20 March 2019

Szólj hozzá!