Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

thehousewithaclockinitswalls01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A végzet órája

2018.11.01. (The House with a Clock in Its Walls) A 10 éves Lewis Barnavelt (Owen Vacarro), mikor a nagybátyjához, Jonathanhez (Jack Black) költözik, nem is sejti, hogy egy mágiával, varázslókkal, boszorkányokkal teli izgalmas világba csöppen. Új otthona, az ódon kastély megannyi titkot rejt, köztük a ház falában egy folyton ketyegő különös órát. Amikor Lewis halloweenkor véletlenül feltámasztja a holtakat, megkezdődik a versenyfutás az idővel. A bátor fiúnak varázsló bácsikájával és a szomszédban lakó belevaló boszorkánnyal, Florence-szel (Cate Blanchett) karöltve meg kell találnia az órát, hogy a fekete mágiát űző, holtából feltámadt gonosz varázslónő, Selena (Renée Elise Goldsberry) kegyetlen tervét megsemmisítsék, és megmentsék a világot a teljes pusztulástól.

KRITIKA

Régóta kérdéses számomra, hogy Eli Roth-nak nagyobb-e az egója a tehetségénél, de ettől a filmtől sem kaptam meg a végső választ.

Tóth Csaba

thehousewithaclockinitswalls01Roth a 2002-es Kabinláz óta számít a horror műfaj nagy ígéretének, de a helyzet az, hogy azóta már eltelt tizenhat év, és ez az ígéret azóta is beteljesületlen maradt. Akadtak ugyan élvezhető munkái, de semmi olyan, amit ne lehetne nyugodt szívvel kihagyni, sőt, legutóbb a Bosszúvágy remake-jével egészen dühítő módon, minden társadalomkritikát és reflexiót nélkülözve dicsőítette az önbíráskodást. Ezek után érdekes döntés volt a részéről, hogy leszerződött Spielberg Amblin nevű legendás cégéhez, hogy egy régi gyerekkönyv adaptációját készítse el. Elsőre talán meglepő lehet Spielberg választása, de ne feledjük, hogy a nyolcvanas években ő volt az, aki A texasi láncfűrészes mészárlás után szerződtette le Tobe Hoopert a Poltergeist megrendezésére, vagyis nem riad meg attól, hogy horrorfilmesekkel dolgozzon. Valószínűleg azért lehetett szüksége pont Eli Roth szakértelmére, mert A végzet órája maga is horror, bár inkább csak kacérkodik a műfajjal: ha lehet ilyet mondani, nevezzük ifjúsági horrornak! Amennyiben hasonlítanom kéne valamihez, akkor az a 2006-os Rém rom című animációs film lenne: merő véletlenségből annak pont Spielberg volt a producere.
thehousewithaclockinitswalls02A John Bellairs regényéből készült moziban a rendező csak szigorúan korhatáros módon ijesztget, leginkább a fő helyszínül szolgáló ódon ház kísérteties díszletei jelentik a film paráztató oldalát, és Roth-tól szokatlan módon ezúttal nem tocsogunk a vérben. A sztori egy megárvult kissrácról szól, akit a kissé kattant, de nagyon szórakoztató nagybátyja fogad örökbe, aki egy nagyon kedves, de zárkózott asszonnyal él egy olyan házban, amiben annyi a kakukkos óra, hogy a főszereplő sráccal együtt mi is belezavarodunk a látványukba. A film sokáig kifejezetten ügyesen építkezik: a legjobb amblines hagyományokat megidézve ismerteti meg velünk a paralakot, valamint annak kissé bogaras lakóit, és a kis Lewisszal együtt mi is gyorsan a varázslat részeseivé válunk: Roth képes arra, hogy felnőttként is gyermeki áhítattal szemléljük a világát, amiben tökéletes idegenvezetőket kapunk Jack Black és Cate Blanchett személyében. A gondok akkor kezdődnek, amikor történetet kellene mesélni: a végzet órájáról és a konkurens boszorkánymesterről előadott sztori sajnos zavaros, papírvékony és érdektelen, az iskolai bullying szálban az egyik szereplő pálfordulása pedig már-már a röhejes hihetetlenség határát súrolja. Roth ráadásul hajlamos beleszeretni a gyermeteg poénjaiba, és pont a leggyengébbeket ismétli meg túl sokszor. A végzet órája így egy ígéretesen induló, a feléig kellemesen nosztalgikus moziból a végére önismétlő és unalomba fulladó CGI trükkparádévá válik.

voxmeter060

105 perc, amerikai-indiai-kanadai

Reviewed by Echte on 31 October 2018

Szólj hozzá!