Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 2    

A password will be emailed to you.

sometimesalwaysnever02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A szavak ereje

2019.05.30. (Sometimes Always Never) Michael egy családi Scrabble-játszma közepén viharzott el egy vita után, és azóta senki sem látta. Évek teltek el, de apja, Alan nem adja fel a reményt, és az internetes Scrabble-fórumokon is fáradhatatlanul folytatja a megszállott nyomozást. Egyszer csak felfigyel egy titokzatos játékosra, akinek a stílusa kísértetiesen hasonlít Michaeléra…

KRITIKA

Bill Nighy általában nem az a fickó, akire főszerepeket írnak, pedig A szavak ereje a bizonyíték, hogy fel tud nőni a feladathoz.

Tóth Csaba

sometimesalwaysnever02Az első filmes Carl Hunter mozija csupa olyan dologról szól, ami alapján A szavak erejének egy végtelenül szomorú és depresszív drámának kellene lennie, és pont az a meglepetés, hogy mégsem az. És nem azért, mert úgy rendezték meg, hogy ne működne a drámája, hanem azért, mert teli van reménnyel, emberséggel és humorral, aminek köszönhetően még a legdrámaibb helyzetekbe is keveredik valami olyasféle könnyedség, amitől fogyaszthatóvá válik. A szavak ereje jól csúszik, és ezt Hunter azzal is elősegíti, hogy rendkívül stílusos, minden képkockájában maximálisan átgondolt képi világot talált ki hozzá: a színek és a kompozíciók már-már festménybe illők – leginkább Roy Andersson sajátos világára emlékeztetnek, mégsem érződnek koppintásnak -, és ez már a film első képe láttán világossá válik, amin Bill Nighyt láthatjuk a kihalt, kissé kopár és északias tengerparton álldogálni egy ernyővel a kezében. Van valami abszurd a képben, miközben a figura drámáját is átadja a nézőnek, és pont ez a kettőség teszi lehetővé, hogy a film a másfél órás játékideje alatt végig érdekes maradjon.
Bill Nighy alakítja Alant, a szabót, aki nagy terhet hordoz a vállán: sok-sok évvel ezelőtt egy családi Scrabble-özés alkalmával összeveszett a fiával, aki kiviharzott a szobából, és sometimesalwaysnever01azóta sem látták. Alan a Scrabble megszállottjává vált, a kisebbik fiával szemben mégis képtelen kommunikálni, bár a sorstól kapnak egy lehetőséget, amikor egy holttest azonosítása újra összekovácsolja őket. Alan hisz abban, hogy a nagyobbik fia még mindig életben van, Peter azonban elkeserítőnek tartja, hogy az apját sokkal jobban érdekli egy régen eltűnt fiú, mint az, aki még mindig ott van mellette, és akivel igazán beszélgethetne. A szavak ereje a címe ellenére a kommunikációképtelenség filmje, arról szól, hogyan tudunk egymás mellett élni úgy, hogy bár beszélünk, nem azt mondjuk ki, amit igazán érzünk, vagy ha netán igen, a másik mégsem figyel ránk. Mivel Alannek rögeszméjévé válik, hogy az interneten rátalált a fiára egy online Scrabble-játszma közben, a film kap egy érdekes nyomozós mellékszálat is, de a középpontjában így is végig a központi apa-fiú kapcsolat áll. Bill Nighy az a színész, akit általában akkor szerződtetnek, ha egy vicces, kissé sznob különcre van szükség. Nem jellemző rá, hogy lehetősége lenne végigvinni egy karakter teljes ívét, pedig ez a film is bizonyítja, hogy meg tud birkózni a feladattal. Nem lép ki a komfortzónájából, a karaktere mégis mélyebb, izgalmasabb a megszokottnál. Keserédes, magával ragadó mozi ez, egy brit karakterszínész jutalomjátékával.

voxmeter070

91 perc, brit

Reviewed by Echte on 29 May 2019

Szólj hozzá!