Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 7    

A password will be emailed to you.

asertes01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A sértés

2018.11.15. (L’insulte) A libanoni keresztény autószerelő, Tony becsülettel üzemelteti saját műhelyét, és ha igazságtalanságot érez, azonnal hangot ad neki – még akkor is, ha ezzel bajba sodorja magát. A palesztin menekült Yasser hasonló mentalitású építésvezető, akit a környék csatornahálózatának felújításával bíznak meg. Amikor Tony megtagadja Yassertől, hogy megszerelje az erkélye ereszét, ő önhatalmúlag nekilát a munkának. Kettejük látszólag tét nélküli összeszólalkozása felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordíthatatlan láncreakciót indítva el. A sértés az első libanoni film, amelyet Oscarra jelöltek. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott mélyen emberi, rendkívül aktuális társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek.

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb idegen nyelvű film)

KRITIKA

Tony becsületes, libanoni keresztény autószerelő. Yasser becsületes, palesztin menekült építésvezető. A történet elején egy pitiáner dolgon összeszólalkoznak, és innentől nincs megállás…

Arányi Zsuzsanna

asertes01…mintha egy apró hógolyót elindítanánk a lejtőn: egyre nagyobb, gyorsabb lesz, és bármit magával sodor. A látszólag tét nélküli, apró konfliktus eljut a tárgyalóteremig, majd a tévék képernyőjére, végül pedig ki az utcára. Az etnikai és vallási szempontból is megosztott országban hatalmas indulatokat szül az eset, így a két ember közötti feszültség országos botránnyá dagad, felszínre törnek a földrajzilag egymás mellé kényszerült nemzetek közötti ellentétek. A sértés az első libanoni film, amelyet Oscarra jelöltek, és maximálisan megérdemli az elismerést. Talán csak az lehet némileg zavaró Ziad Doueiri filmjében, hogy bár nagyon is emberiek a főszereplői, háromdimenzióssá mégsem válnak tökéletesen, hiszen fontosabb az, hogy mit képviselnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem bomlik ki szívfacsaróan, hogy mi rejtőzik makacsságuk mögött, sőt! A film elején még kényelmesen állást tudnánk foglalni az egyik oldalon, Doueiri szítja bennünk is a tüzet, ingerültté tesz minket, hogy képtelen dűlőre jutni a két fél. Aztán a kezdeti tehetetlen bosszúságérzet elillan, amikor feszült tárgyalótermi krimivé, majd aktuálpolitikai elemekkel átszőtt súlyos drámává alakul a film. A lezárás egy egészen hangyányit didaktikusra sikeredett, de ettől még A sértés egy nagyon hatásos és szép film, a Tonyt alakító Adel Karam pedig fantasztikus alakítást nyújt.

voxmeter085

112 perc, libanoni-francia-ciprusi-belga-amerikai

Reviewed by Echte on 14 November 2018

Szólj hozzá!