Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 3    

A password will be emailed to you.

anemaforradalom01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A néma forradalom

2018.10.11. (Das schweigende Klassenzimmer) Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.
A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

KRITIKA

Néhány kelet-német kamasz úgy dönt, egyperces néma csönddel adózik az ’56-os forradalom áldozatainak emléke előtt. A rendszer nem nézte ezt jó szemmel.

Tóth Csaba

anemaforradalom01Németország ötvenes éveit többnyire még maguk a németek is unalmasnak tartják. A II. világháború utáni csendes újjáépítés korszaka volt ez, illetve annak elfogadásáé, hogy immár nem egy, hanem két Németország létezik, és az egykor nagy ország nyugati és keleti fele nem is különbözhetett volna jobban. A fal még nem állt, viszonylag szabadon lehetett közlekedni a két országrész között, de már érezhető volt, hogy a határok lassan, de biztosan kezdenek bezáródni. Az emberek leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy valamiképp számot vessenek a velük tovább élő náci örökséggel, ugyanakkor a témáról nem volt szokás nyilvánosan beszélni, sok belső konfliktust hagyva így kibeszéletlenül. Akik az ötvenes években voltak kamaszok, elmondhatták magukról, hogy ugyan a II. világháború során születtek, de ők voltak az első olyan németek, akik közvetlenül nem voltak érintettek a nemzetük háborús bűneiben, maximum a szüleik révén. És hogy mire fel ez a hosszú felvezetés? Lars Kraume filmje, A néma forradalom hősei szintén ehhez a generációhoz tartoznak. Tudják, hogy a szüleik nemzedéke igazi szörnyűségek részese, sőt, gyakran elkövetője volt, de az emiatt a családokban megjelenő feszültségek többnyire feldolgozás nélkül maradtak. A kelet-német oldalon – ahol ez a film játszódik – ráadásul mindehhez hozzájött az új, szovjet ideológia anemaforradalom02erőszakossága és az ezzel együtt érkező új elnyomás. Bárhol máshol egy forradalom áldozataiért tartott egyperces néma csend csupán egy apró gesztus lett volna a holtak emlékének, de egy ilyen helyzetben ennél jóval több volt: egy bátor politikai kiállás. És ez még akkor is igaz, ha az „akcióban” résztvevők tettük elkövetésekor ezzel nem is voltak tisztában.
Lars Kraume rendező Az állam Fritz Bauer ellen című filmjével már bizonyította, hogy van tehetsége a korszak megidézéséhez (a két alkotás cselekményét csupán egy év választja el egymástól). Ezúttal odáig ment, hogy amerikai film egyik imádott klasszikusát, a Holt Költők Társaságát idézte meg, megfosztva a sztorit a Robin Williams-féle szuperinspiráló tanár figurájától, egy szuperrealista (ami nem is csoda, hiszen a film igaz történetet dolgoz fel) történelmi korszakba helyezve az osztályt. Kraumét elsősorban a diákjai közti játszmák, az összetartásuk próbatétele érdekli. Azt vizsgálja, hogyan viselkedik egy zárt közösség a kívülről érkező, egyre erősödő nyomás hatására. Mit tesznek, miután azzal fenyegetik őket, hogy kivágják őket a gimnáziumból, és soha, egyetlen másik iskolában sem érettségizhetnek le? A rendező klasszikus módon építi fel A néma forradalom feszültségét, és a forgatókönyv van annyira ügyes, hogy időnként váratlant húzzon, a fiatal színészgárda játékának ereje pedig elintézi, hogy a film ott legyen az év legkellemesebb meglepetései között.

voxmeter080

111 perc, német

Reviewed by Echte on 10 October 2018

Szólj hozzá!