Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

hikari01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A naplemente ragyogása

2018.06.07. (Hikari) Miszako látássérültek számára ír audionarrációt filmekhez, hogy ?k is megélhessék a mozi élményét. Egy vetítésen megismerkedik Nakamorival, a világhírű fényképésszel, aki lassanként veszíti el a látását. Nakamori fotóinak segítségével Miszako úgy érzi, a saját múltjába repül vissza.

KRITIKA

Ha tetszik a címe, tetszeni fog a film is.

Villányi Dániel

hikari01Ha úgy gondolod, hogy „a naplemente ragyogása” alapvetően egy szép és költői kifejezés, akkor nem lesz bajod azokkal az eszközökkel sem, aminek révén ez a film szép és költői akar lenni. Ha némileg modorosnak, művészkedőnek és elcsépeltnek érzed ezt a címet, akkor ugyanilyen hatást vált majd ki a film is. Ízlés kérdése, és ez ügyben jelen sorok írója inkább az utóbbi ízlés képviselője, így nem alakult túl szerencsésen a találkozása Naomi Kawase japán rendezőnő (A remény receptje) a tavalyi cannes-i fesztiválon is bemutatkozott filmjével.
Pedig határozottan izgalmasnak tűnt A naplemente ragyogása alaphelyzete, ami egy vakok számára mozifilmekhez hangalámondásokat író lány és egy látását fokozatosan elvesztő fotográfus alakjain keresztül a KÉPEK (belső képek, filmképek, valóságdarabok stb.) mibenlétéről és működéséről vet fel messzire mutató kérdéseket. Csak aztán sokkal inkább foglalkozik a film ezen kérdések helyett a két főhős szerelmi és egzisztenciális küzdelmeinek melodrámájával — érzelmekben gazdagon és lírai fogalmazásmóddal, vagy szenvelgősen és erőltetett költőieskedéssel, ízlés szerint. Ami viszont biztosan nem ízlés kérdése e film kapcsán, az a varázslatos (bár kissé túlhasznált) filmzene, és a kétségkívül roppant bájos főszereplőnő csekély színészi képességei. És hogy a végén egy olyan filmbeli filmhez írott narrátorszöveg sikerén kéne meghatódnunk, ami a rettenetes kliséivel akár kabaréműsorokban is szerepelhetne művészfilmparódiaként.

voxmeter055

101 perc, japán-francia

Reviewed by Echte on 06 June 2018

Szólj hozzá!