Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 2    

A password will be emailed to you.

warfortheplanetoftheapes01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.6/5 (8 votes cast)

A majmok bolygója: Háború

2017.07.13. (War for the Planet of the Apes) A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok elnéptelenedtek, a menekülőkkel nem tudni, mi történt, és a kevés életben maradt ember kis csapatokra szakadva bujkál… amíg bír. És készülődik. A háború ugyanis elkerülhetetlen. Caesar, a harcedzett és szuperintelligens csimpánz, aki nagyon sokat szenvedett az emberek rabságában nem tud felejteni és nem akar megbocsátani. Mindkét fél tudja, hogy az emberiségnek nincs több esélye. Ha most kudarcot vall, végképp eltűnik a Föld színéről.

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

Majmok. Együtt. Erősek.

Arányi Zsuzsanna

warfortheplanetoftheapes01Cézár és az általa vezetett majmok csapata az erdő mélyén bujdokol a Koba miatt kitört forradalom után, emberek egy csoportja pedig a megszállott Ezredes vezetésével igyekszik felkutatni és kiirtani őket. A majmok új hazát keresve útnak indulnak, ám Cézárt személyes bosszúja más irányba hajtja…
Immár két epizód óta követjük (ismét) az eseményeket, amelyek következtében a Föld lassan a majmok bolygójává alakul, mégis amikor a Háborúban Cézárék először tűnnek fel a vásznon, újfent arculcsap a realisztikusságuk. Csupán három év telt el a Forradalom elkészülte óta, de még így is érezni, hogy a technika még kifinomultabb lett – pedig már az előző részek is lenyűgöző látvánnyal bírtak. A színészgárda is remek, kiváltképp a két főszereplő; Cézár Andy Serkis bámulatos mo-cap játékának is hála avanzsált mostanra az egyik legösszetettebb blockbuster figurává: szép lassan, három (viszonylag hosszú) filmen keresztül követhettük a karakter fejlődésének ívét – ami egészen izgalmas tapasztalás volt – és még a lezáró etapban is képes olyan oldalát, mélységét megmutatni, ami mindeddig saját maga és a közönség előtt is rejtve maradt. A Coppola klasszikusából (Apokalipszis most) Kurtzra hajazó Ezredest megformáló Woody Harrelson egészen remekül hozza a cinikus, iszákos, kegyetlen, ugyanakkor egyáltalán nem „rajzfilmes” negatív figurát. Sőt, a gonoszsága sem egyértelmű, hiszen a film nem egy fekete-fehér szituációt ábrázol, amelyben a jók és a rosszak csapnak össze. Bármennyire is szimpatizálunk Cézárral, az Ezredes céljaival egy ponton egyet is lehet érteni, csak az eszközei riasztóak és embertelenek – ahogy az egyébként háborús szituációban szokott lenni. Cézár sem feddhetetlen, de a film „az embernél nincs wftpota02kegyetlenebb faj” kliséje mellett teszi le a voksát (meg is idéződik egy-két történelmi szégyenfolt) – de úgy, hogy ettől korántsem lesz közhelyes a végeredmény, bár olykor némileg didaktikus.
Elgondolkodtató és érzelmes mozi a Háború – nem akar kimódolt csavarokkal bűvészkedni vagy egymás után sorjázó akciójelenetekkel a szemünkbe port hinteni: egyszerű ívet ír le a történet a cselekmény szintjén, fordulat és összecsapás akad, de csak annyi, ami még nem veszi el a rivaldafényt a trilógia üzenetéről. Üdítő ez a mértéktartás az alkotók részéről, bár tény, néhol túlzásba viszik a tempó lassítását, és talán egy hangyányit több időt kapunk a merengésre, mint szükségünk lenne rá. A cím tehát senkit ne tévesszen meg, bár akadnak akciószcénák is, az igazi háború a morális kérdések mezsgyéjén zajlik, így mindent összevetve az idei év egyik legmerengőbb és legérzelmesebb blockbusterével van dolgunk – a Háború befelé forduló, szikár, mégis megható, egy történetfolyam végére kerülő ízléses pont. A trilógia-záró epizód remekül emeli be a háborús filmek toposzait, „csendesebb” időszakaiban pedig a lenyűgöző operatőri munkának hála, a látvány az epikus western mozikat juttatja eszünkbe. Apróbb hibái ellenére (egy-két logikai baki és némi redundancia) a Háború és a reboot előző két filmje simán ott van a legjobb franchise-ok között.
Ja, és kedves Akadémia, elég volt már a maradi gondolkodásból: Oscar-díjat Andy Serkisnek!

voxmeter085

140 perc, amerikai

A majmok bolygója: Háború, 3.6 out of 5 based on 8 ratings
Reviewed by Echte on 12 July 2017

Szólj hozzá!