Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 6    

A password will be emailed to you.

darkesthour01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A legsötétebb óra

2018.01.18. (Darkest Hour) Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét.

2 OSCAR-DÍJ 2018
(Legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman; Legjobb maszk)

4 OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb film; Legjobb fényképezés: Bruno Delbonnel; Legjobb jelmez; Legjobb látvány)

KRITIKA

A meglehetősen korán bedurrantott kampány miatt az lehetett az érzésünk, hogy Joe Wright rendezése tulajdonképpen nem is Winston Churchillről, hanem Gary Oldmanről szól majd, aki talán még a végefőcím előtt gondol egyet, lebontja magáról a maszkot, hogy előre megköszönhesse az Oscar-díjat. De szerencsére A legsötétebb óra ettől még míves mozi.

Kovács Gellért

darkesthour01Oldman nélkül persze aligha érne ennyit, hiszen Wright, aki zseniális is tud lenni (Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés), kísérletező (Hanna – Gyilkos természet, Anna Karenina), meg rémisztően érdektelen is (A szólista, Pán) alig leplezetten valóban arra építette fel az egészet, hogy a nagy színészt semmi se zavarja abban, hogy nagyot alakíthasson. S átütő tehetségével legyőzze a sminket, majd az Akadémiát. Aligha érhet meglepetésként bárkit, hogy sikerül neki – s nem csak azért, mert az előzetesekben szinte nagyobb betűkkel írták a színész nevét és a teljesítményét dicsőítő szuperlatívuszokat, mint a címet. Gary Oldman valóban fantasztikus: tudjuk is, hogy ott van a sztár benne, meg nem is. Nincs a játékában semmi fontoskodó, semmi „majd én megmutatom”. Elvégre azért Oldman nem igazán szorul rá, hogy görcsölve bizonyítsa bárkinek, mire is képes.
Mintha inkább Wright filmje használná őt alibinek: mert hiába feszült és drámai, ahogy elmeséli nekünk, hogyan lett a szivarosból miniszterelnök, majd miképpen győzte meg az országot s politikustársait is arról, hogy a világháborúban nincs nála alkalmasabb vezetője Nagy-Britanniának, a forgatókönyvnek sok ötlete nincs arra, hogy mivel is szeretné úgy igazán darkesthour02lebilincselni nézőjét. A kormányon belüli ármányokkal? A „dadogós királlyal” folytatott beszélgetésekkel? A szerető feleséggel? A kedvesen rajongó gépírónővel? Azzal, hogy azt mutatja be, mi zajlott Londonban, miközben Dunkerque-nél több százezer honi katona várta a halált? Vagy éppen azzal, ahogy Churchill egyre reménytelenebbül próbálja elérni, hogy semmiféle tárgyalásokba ne menjenek bele Mussolinivel? Ez így, együtt persze maga a történelem, s Wright van olyan professzionális direktor, hogy egyben is tartja a miliőt és a cselekményt, tehát ügyesen működteti a filmet, viszont ami miatt igazán érdekes A legsötétebb óra, az nem az idealista hangnem, vagy eleve a sztori, s nem is Winston Churchill. Hanem bizony Gary Oldman, ahogy Churchillt alakítja remekül. Jó ez így, elég ez így Wrightnak.
Nem is tudunk rá haragudni, mert ugyan bőven akadnak túlzottan elragadtatott jelenetek – amelyek közül a leghangsúlyosabb a csúcspontnak szánt utazás a metrón, amelyről elég nehéz eldönteni, hogy direkt ilyen valószínűtlen, vagyis kvázi álomszerűnek szánták, vagy egyszerűen Wright nem bírta ki, hogy ne szállítsa fel Churchillt a giccsvonatra –, ám még így is, mindezzel együtt, az első képtől az utolsóig tisztességes, élvezetes alkotás. És legyen bármennyire is erőszakos a szakmai üzengetés, azzal sem vitatkozhatunk, hogy Gary Oldman megérdemelné az Oscart. Igaz, akkor is ezt gondolnánk, ha nem (csak) ezzel akarták volna eladni a filmet.

voxmeter075

125 perc, brit

Reviewed by Echte on 17 January 2018

Szólj hozzá!