Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 7    

A password will be emailed to you.

legokaland01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (7 votes cast)

A LEGO kaland

2014.02.06. (The Lego Movie) Emmet átlagos fickó. A keze sárga, két ujja van, a feje tetején bütyök tartja a sapkát. A Lego-világ átlagembere, építkezésen dolgozik, és semmi pénzért se késné le kedvenc napi tévésorozatát. Egy félreértés folytán azonban mindenki más azt hiszi: ő a Kiválasztott, a világ megmentésének kulcsfigurája. Különleges figurák egy kis csapatával kell nekivágnia a nagy feladatnak, amely meghökkentő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül eljuttathatja hőseinket majd meglátjuk hova. Annyi biztos: a kettős életet élő Lord Biznisz az elveszejtésükre tör, Emmet pedig Vitruvius, a bölcs öreg, egy vad Lego-lány, Batman és még néhány furcsa fickó oldalán, gyorsan alakuló járgányok és könnyen átépíthető világok között harcol – de alig érti, mi zajlik körülötte.

OSCAR-JELÖLÉS 2015
(Legjobb betétdal)

KRITIKA

Nem egy szimpla termékbemutató, és nem csak a gyerekek fogják élvezni. Aki eddig nem volt megszállott Legoista, az e mű után bizton azzá válik!

Szöllőskei Gábor

Ha belegondolunk, fura, hogy csak most készült el ez a film, hiszen több generáció nőtt már fel a Lego játékain, a cég története pedig egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. Márpedig ha a Transformers, a G.I. Joe és a Torpedó (a.k.a. Csatahajó) is kaptak mozis nagytesót, úgy a Lego az, amelynek a leginkább dukált volna egy. A Derült égből fasírt és a 21 Jump Street – A kopasz osztag író-rendezőpárosa, Phil Lord és Christopher Miller pedig végre megkapták a lehetőséget, és vászonra álmodták A Simpson család – A film óta a legőrültebb és legviccesebb animációs agymenést. A két film annyiban mindenképp rokonítható, hogy játékidejük alatt olyan maxigázon pörögnek az események, hogy ember legyen a talpán, aki első nézésre minden egyes poént – légyen az verbális vagy vizuális – rögvest felfog. Képtelenség is, hiszen könnyeink miatt úgyis lemaradunk néhányról, így jöhet majd a duplázás. A Lego kaland is úgy startol, mint egy energiaitallal intravénásan táplált agár, bumm, bele a közepébe! Majd szépen lassan felvesszük a fonalat, és megismerjük Emmettet, a mindig jókedélyű építőipari segédmunkást és mintapolgárt, aki egy tökéletes (de a film ismeretében írhatnánk azt is, hogy szupi-szuper) Lego-városban tengeti mindennapjait. Majd talál egy fura piros elemet, mely a város gonosz vezére (Lord Biznisz) által képviselt tökéletesség diktatúrájának ellenszere, és amelyet egy jóslat szerinti kiválasztott hoz majd működésbe. Emmet azonban se nem hős, se nem kiválasztott, még csak építőmester sem (ők azok, akik bármit összeraknak Legóból), nemsokára mégis az ellenállás élén találja magát, és kénytelen lesz elsajátítani a Mátrix Orákulumának örökbecsűjét, a Temet nosce (Ismert meg önmagad!) tanát. Ezzel pedig a Lego valódi szellemiségét teszi magáévá észrevétlenül. Így a film másik nagy érdeme (a temérdek raklapnyi gegen kívül), hogy hű tudott maradni az alapjául szolgáló játékhoz, történetét pedig úgy csűri-csavarja, ahogy a legjobb Pixar-filmek: szájbarágás nélkül vonjuk le a tanulságot. A játékhűség egyébként magában az animáció technikai kivitelezésében is megmutatkozik. Noha CGI és stop-motion keverékéről van szó, sokkal inkább tűnik egyfajta reálisabb stop-motionnek, hiszen a figurák csakis úgy tudnak mozogni, ahogy a való életben (kar-, láb- és törzshajlítás, fejforgás stb.). Ráadásul az effektek (füst, robbanás, víz, lézer) is mind-mind szilárd Lego-alkatrészekből állnak össze, mindez pedig nem csupán vizuálisan gyönyörködtet, hanem valóban olyan érzést nyújt, mintha mi játszanánk velük.
Emellett fontos említést tenni a megszámlálhatatlan popkulturális utalásról és egyéb franchise-okból kölcsönzött karakterekről (A Gyűrűk Urától kezdve a Star Warson és a DC-hősökön át a Tini nindzsa teknőcökig), akik közül Batman kapta az egyik központi szerepet, ő pedig minden bizonnyal a filmtörténet egyik legjobb Batman-figurájaként vonul majd be a köztudatba. Mindent összevetve az idei év eddigi legjobb vígjátékával van dolgunk, melyről nehezen tudnék építő kritikát írni, hiszen kvázi tökéletes kis konstrukció.

100 perc, ausztrál-amerikai-dán

A LEGO kaland, 4.0 out of 5 based on 7 ratings
Reviewed by Echte on 05 February 2014

Szólj hozzá!