Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 4    

A password will be emailed to you.

colony01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)

A kolónia

2013.06.13. (The Colony) Az éghajlat szélsőséges viszonyai miatt 2045-re a Föld még életben lévő lakossága elszigetelt földalatti kolóniákban él. A telepek elsődleges feladata a betegségek visszaszorítása és kellő mennyiségű élelmiszer termelése a populáció számára. A Hetes számú kolónia vezetője Briggs (Laurence Fishburne) pár katonával az oldalán a távoli Ötös számú kolóniába indul, miután vészjelzést kaptak a testvértelepről. Az extrém hideg időjárást leküzdve az Ötös számú telepen egy túlélőt találnak, akinek elmondása és a talált nyomok alapján Briggs és csapata szembesül azzal, ami az ő kolóniájukat is fenyegetheti. A két telep között fekvő egykor volt nagyváros romjain keresztül visszaküzdve magukat Briggs az Ötös számű telepen látottaktól is váratlanabb változásokkal találja magát szembe, melyeknek felelőse, a telepen maradt erőszakos társa, Mason (Bill Paxton).

KRITIKA

Bizonyára azért volt szükség négy forgatókönyvíróra, mert valószínűleg egy nap volt hátra a lefixált forgatásig, és ennyi idő alatt kellett összedobni a szkriptet…

Szöllőskei Gábor

Ez persze csupán gonosz spekuláció, a film legnagyobb baja viszont az, hogy akár igaz is lehetne. Pedig a start nem is oly vészjósló. Az ember egyértelműen B-t vár, ez kétségtelen, ám van valamiféle bája a kinti cidriben izoláltan tengődő és valami gonosz elől sötét bázisok még sötétebb folyosóin rohangáló számkivetettekről szóló filmeknek. És bár A dolog a téma nagy klasszikusa, még az olyan fércművek, mint a Vakító fehérség is kikapcsolják valamennyire az embert, hiszen jól esik a film után egymásra nézve nyugtázni a megkönnyebbülést, hogy nem az Északi-sarkon húzzuk az igát. A kolónia e tekintetben abszolút hozza a bájos B-formát. Megismerünk egy világtól elzárt kolóniát, akik próbálják túlélni a megfagyott Föld viszontagságait. Árnyalt karakterekről persze szó sincs, van itt Nobel-békedíjra érdemes jószívű srác (Kevin Zegers), bölcs vezető (Laurence Fishburne) és ügyeletes féreg (Bill Paxton) is, ahogy az a nagy B-könyvben meg van írva. Egy másik kolóniától érkező segélykérés, három önként vállalkozó, egész pofás hóeffekteken (kis kanadai filmről van szó) átívelő túra, majd egy kihalt bázis, egy túlélő, rejtélyes gonosz, hú, itt még bármi lehet, izgi! Végül sajnos kár, hogy az lett, ami, ennél valószínűleg mindenki kreatívabb cselekményt pörgetett át a fejében. A kolóniából így lesz mocskos, butácska és mégis ártalmatlan szórakozás, melyet a tévé helyett véletlenül a mozikban is bemutattak.

95 perc, kanadai

A kolónia, 3.6 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 12 June 2013

Szólj hozzá!