Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 5    

A password will be emailed to you.

thehummingbirdproject01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A Kolibri projekt

2019.04.04. (The Hummingbird Project) A New York-i unokatestvérek, Vincent (Jesse Eisenberg) és Anton (Alexander Skarsgård) nagypályás játékosok a high frequency trading könyörtelen tőzsdevilágában, ahol a győzelem mindig a másodperc törtrésze alatt dől el. A páros régi álma, hogy száloptikás kábellel kösse össze Kansast és New Jersey-t, hogy az így nyert idővel milliókat keressenek. A megvalósítás azonban nem várt akadályokat tartogat a páros számára: régi főnökük, a nagyhatalmú és manipulatív Eva (Salma Hayek) folyton a nyakukba liheg, a nő ugyanis eltökélte, hogy éket ver a két férfi közé, és a saját pályájukon győzi le őket.

KRITIKA

Valószínűleg minden forgalmazó rémálma egy olyan film, amelynek főszereplői magas frekvenciás kereskedők, a tét pedig az, hogy néhány milliszekundummal gyorsabbak legyenek a konkurenciánál.

Tóth Csaba

thehummingbirdproject01Mert először is el kellene magyarázni, hogy mi is az a magas frekvencia biznisz. Ma már a tőzsdei kereskedés nagy részét speciális szerverek végzik a megfelelő célhardvereket használva. A lényeg a hardver gyorsasága, és az ezt a technológiát használó kereskedők folyamatos fejlesztéseket végeznek, és dollármilliókat ölnek abba, hogy egy-két milliszekundummal gyorsabbak lehessenek a többieknél, mert ez éves szinten többszázmillió dollárt hozhat a számlára. Vincent és Anton Zaleski (amúgy unokatestvérek) egy ilyen cég alkalmazottai, de eszükben sincs a zseniális új tervüket megosztani a kiszipolyozó főnökasszonnyal, hanem önálló üzletbe fognak. Egy befektető segítségével egy vékony kábelt akarnak lefektetni a föld alatt a New York-i és a Kansasi Értéktőzsde között, hogy ezzel a saját adatkábellel előzhessék be a többieket, és váljanak mindenkinél gazdagabbá. A módszerük azonban elég problematikus. Nemcsak egy hegységen, egy természetvédelmi területen, vagy egy mocsáron kell keresztülfúrniuk, hanem szerződniük kell rengeteg magánterület tulajdonosával is, és egészen elképesztő fúrási technikák tömkelegét kell hadirendbe állítaniuk, hogy elérhessék az áhított célt. Ugye jól gondolom, hogy ez nem az a sztori, amiért az ember azonnal a pénztárcájába nyúl, hogy mozijegyet váltson? Ha legalább egy igaz történet feldolgozása volna – bármilyen meglepő, nem az -, akkor a valós jelleg talán jobban felizgatná a nézői thehummingbirdproject02fantáziát, de A Kolibri projekt még ezt a mentőövet sem tudja bedobni. Kim Nguyen rendező (A háború sámánja) ráadásul azzal is megnehezíti a befogadói élményt, hogy a film hősei nem igazán szerethetők. Bár kétségtelenül ők az underdogok a Salma Hayek (a színésznő kissé képregénygonoszosra vette a figurát) vezette tőkeerős ellenséggel szemben, még ez sem teszi őket szimpatikussá, lévén csak a saját zsebük megtömésére játszanak, miközben amit tesznek, a világon senkinek nem használ, és valljuk be, elég röhejes cél: keresztülfúrni fél Amerikát egy-két milliszekundumnyi előnyért.
A sok negatív előjel ellenére azonban A Kolibri projekt nem rossz film. Csodás szobrot farag az emberi kapzsiságnak, és gyönyörűen mutatja be, hogy olykor teljesen értelmetlen célokat tűzünk ki magunk elé, és azért, hogy elérjük őket, hajlandók vagyunk mindenről lemondani, ami fontos az életben. A végén talán túlságosan átmegy ezoterikusba az üzenet az amish-ok közti jelenettel, de ez előtte is benne van, csak akkor még sokkal finomabb módon becsomagolva. Jesse Eisenberg szokás szerint Jesse Eisenberget hozza, mégis van néhány nagyon emberi, erős, érzelmes pillanata, amibe egy kicsit beleszakad a szívünk, Alexander Skarsgård pedig valóban szinte felismerhetetlen a szerepében, sötéten komikus alakítása a motorja a filmnek. A tempó egyenetlen, a téma első ránézésre nem túl vonzó, de A Kolibri projekt legmélyén mégis ott rejtőzik egy szép és tragikus történet arról, hogy az életünk során legtöbbször felesleges és haszontalan célokat tűzünk ki magunk elé.

voxmeter070

111 perc, kanadai-belga

Reviewed by Echte on 03 April 2019

Szólj hozzá!