Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 2    

A password will be emailed to you.

aprayerbeforedawn02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A kíméletlen

2018.08.09. (A Prayer Before Dawn) Egy fiatal angol bokszolót pitiáner drogügyletek miatt Thaiföld legkeményebb börtönébe zárják. Billy Moore számára hamarosan világossá válik, hogy a kegyetlen helyen csak akkor maradhat életben, ha alkalmazkodik a fegyház belső szabályaihoz. A börtön poklából és kilátástalan helyzetéből egyetlen módon szabadulhat: engedélyt kér, hogy részt vegyen börtönök közötti Muay Thai boksz bajnokságokon. Bokszolnia azonban nem elég: életben is kell maradnia a ringben. A kíméletlen Billy Moore igaz története, aki Thaiföld két legbrutálisabb börtönét élte túl. A film forgatási helyszíne egy működő thai börtön volt, több szerepet elítéltek, valamint ex-fegyencek alakítottak. Jean-Stéphane Sauvaire filmjének világpremierje a 2017-es Cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában volt. A kíméletlen a Billy Moore élettörténetéből íródott nemzetközi bestseller alapján készült. A főszerepet Joe Cole, a Birmingham bandája és a Green Room színésze, valamint Vithaya Pansringarm (Csak Isten bocsáthat meg) játsszák. Cole a szerep kedvéért hónapokat töltött bokszedzésekkel, valamint rengeteg időt töltött az igazi Billy Moore-ral és családjával Liverpoolban.

KRITIKA

A tavalyi cannes-i filmfesztivál egyik nagy meglepetése volt, hogy beválogatták a hivatalos programba a belga Jean-Stéphane Sauvaire thai bokszos börtön-akcióját, mert első pillantásra igazi B-kategóriás alapanyagnak ígérkezett. Aztán alig győztünk kapkodni a fejünket, hogy a mozgókép-iparban legtöbbször elsütött kliséhalmaz helyett valami igen egyedi és bitangerős alkotást tolnak a képünkbe.

Csákvári Géza

aprayerbeforedawn02Az igaz történetet feldolgozó mű a címszereplő Billy Moore saját önéletrajzi könyvét, az A Prayer  Before Dawnt (Ima napfelkelte előtt) – dolgozza fel. Mind az irodalmi alapanyag, mind a film igen nyers és naturalisztikus. Moore, aki lecsúszott drogosként élt Liverpoolban, azért mert Thaiföldre, hogy változtasson az életén: igaz, hogy azon kevés fehérek egyike volt, aki thai bokszolóként tevékenykedett, de vesztére a drogdealerkedést is nyomta, és nemsokára emiatt le is kapcsolták. Tíz évet kapott, és a legkeményebb börtönbe, Klong Prembe került, a hírhedt „Bangkok Hiltonba”, ahol a külföldiek vannak a ranglétra legalján. Moore persze túlélte az élményt, méghozzá úgy, hogy a börtönben az addig csak bokszolgató férfiból a sportba csaknem belepusztuló verőgép lett.
Még ezen a ponton is gondolhatnánk, hogy ebből simán kijön egy hollywoodi kliséhalmaz, de Jean-Stéphane Sauvaire (Őrült Johnny) rendező egészen másképpen közelített a témához, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. A film első kétharmada ugyanis kíméletlen dráma, amelyben azt látjuk, hogy Moore egy elveszett emberi roncs, akinek nincs uralma a teste felett. A börtön előtt, heroinfüggőként, mint egy állat verekszik, míg az elzárás során túl kell élnie elképesztő helyzeteket (például szexuális erőszakot premier plánból és ennél még brutálisabb mentális és fizikai abúzusokat), illetve a aprayerbeforedawn01kábítószerfüggőségét, a drogokhoz ugyanis a börtönben is hozzá lehet jutni – persze nem olcsón és dalolva. Ez a bőven hosszúra vett expozíció pazarul működik, már-már elviselhetetlen nézőként nyomon követni ezt az emberi (más)állapotot, amikor tényleg a legkevésbé rossz, ami történhet velünk, ha jól elvernek minket. Moore számára végül két apró reménysugár ad továbblépési, effektív túlélési lehetőséget: az egyik egy női rabtárssal folytatott szexuális viszony, valamint a Muay Thai. Bekerül – persze ez sincs ingyen – a börtön bokszcsapatába, ahol hosszú és küzdelmes módon, de bizonyítja, hogy nem akármilyen harcos.
Ha a film erényeit taglaljuk, nem szabad elmenni a Billyt alakító John Cole alakítása mellett. Alázatosan szolgálja a rendezői koncepciót, amelynek a célja a totális kiszámíthatatlanság – ebben rejlik a mű igazi erőssége. Egy ember kőkemény kálváriáját követjük figyelemmel, miközben egy pillanatig sem gondolunk arra, hogy amit látunk, az egy sikersztori. Kicsit olyan a hatása, mintha mi magunk is inkább a ringben lettünk volna, mintsem egy kényelmes moziban. Egy igazi, mocskos akciódarab A kíméletlen, amely végül művészfilmként kiütéssel győz.

voxmeter085116 perc, brit-francia-kínai-kambodzsai-amerikai

 

Reviewed by Echte on 08 August 2018

Szólj hozzá!