Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 4    

A password will be emailed to you.

thefavourite01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

A kedvenc

2019.02.07. (The Favourite) A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.

OSCAR-DÍJ 2019
(Legjobb női főszereplő: Olivia Colman)

9 OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb film; Legjobb női mellékszereplő: Emma Stone; Legjobb női mellékszereplő: Rachel Weisz; Legjobb rendező: Yorgos Lanthimos; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb fényképezés: Robbie Ryan; Legjobb vágás; Legjobb látvány; Legjobb jelmez)

KRITIKA

Ármány és szerelem a XVIII. századi brit királyi udvarban, avagy Yorgos Lanthimos kosztümös fekete komédiát készített a népnek.

Hungler Tímea

thefavourite01A XVII–XVIII. században „kedvenc”-nek nevezték azokat a királyi ágyasokat, akik intim viszonyban álltak az uralkodóval, és eközben komoly politikai befolyásra tettek szert, nem egyszer a király/királynő helyett irányítva az országot.
A görög rendező, Yorgos Lanthimos mozija két ilyen kedvencet is felvonultat Lady Sarah (Rachel Weisz) és Abigail (Emma Stone) személyében, akik Anna királynő (Olivia Colman) kegyeiért és persze a minél komolyabb politikai befolyásért küzdenek egymással.
A nehezebben emészthető filmjeiről (Kutyafog, A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása) híressé vált görög rendező A kedvenccel stílust váltott – a film sziporkázó, gonoszkodó párbeszédekkel, hisztikkel, intrikával, érzelmi és szexuális manipulációkkal teli, szinte rá sem ismerünk a „jó öreg” Lanthimosra.
A távolságtartásáról ismert rendező nem tudja kivonni magát ennek a fergeteges női triónak a hatása alól, amely egyébként folyamatos mozgásban van: hol Sarah, hol Abigail van nyeregben (többször szó thefavourite02szerint), de a királynőt sem kell félteni. Anna nagyon is élvezi, hogy két ilyen nő küzd egyszerre a figyelméért. És ne higgyük, hogy a rivalizálást csak a hideg számítás hajtja – itt kérem, érzelmek vannak, zsarolás, féltékenység, könny és fájdalom.
A férfiak mind mellékszereplői a történetnek, csak asszisztálnak a nők násztáncához, amely nemzetek, politikusok, hadvezérek sorsát dönti el. Lanthimost a politika egyébként csak mellesleg érdekli, az emberi kapcsolatok dinamikájára helyezi filmjében a fő hangsúlyt. A pazar szobabelsők, a végeláthatatlan hosszúságú folyósók, a parókák, a halcsontok, a kézelők, az abroncsszoknyák, a rendezett kertek a barokk elegancia ellenére is modern benyomást keltenek. Ahogy az operatőr, Robbie Ryan is leporolja a kosztümös filmek műfaját azzal, hogy gyakran alkalmaz halszemoptikát (ez jól passzol ahhoz, hogy mind a három nő a saját torz szemüvegén keresztül látja a világot) – a ráfahrtolásokkal és a gyors svenkekkel pedig még lendületesebbé teszi a történetmesélést, valamint a pergő párbeszédeket.
És természetesen a három színésznőről se feledkezzünk el! Sorrendet felállítani közöttük nem volna ildomos (nem véletlenül kaptak mindannyian Oscar-jelölést), mivel mind a hárman brillíroznak a szerepükben: egyszerre szánalmasak, nevetségesek, tragikusak és félelmetesek. Három női antihős, akik végül elnyerik a jutalmukat vagy épp méltó büntetésüket. De hogy végül is ki nyert és veszített hármuk szerelmi/hatalmi játszmájában, az utolsó felvonást látva nem olyan könnyű eldönteni.

voxmeter085

119 perc, ír-brit-amerikai

A kedvenc, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 06 February 2019

Szólj hozzá!