Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 1    

A password will be emailed to you.

incredibles01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

A hihetetlen család 2

2018.07.05. (Incredibles 2) Mindenki kedvenc szuperhős-családja visszatér A hihetetlen család 2.-ben. Ezúttal Helen kerül középpontba, így Bobra hárul a feladat, hogy Illanával és Vill-lel megoldja otthon a hétköznapi élet kihívásait. Nehéz változás ez mindannyiuk számára, amit nem könnyít meg az sem, hogy senki nem tudja még mindig, milyen erő is lakozik Furiban. Amikor egy új gonosztevő elméjéből kipattan egy briliáns és veszedelmes terv, a családnak – és Fridzsimennek – ismét egy csapatként kell dolgoznia – ám az sem olyan egyszerű, ha mind hihetetlen figurák! A két Oscar-díjat nyert A hihetetlen család folytatását újfent Brad Bird rendezte. A Pixar kereken huszadik egész estés filmje 2018 nyarán kerül a mozikba. A teljes játékidő 125 perc a Bao kisfilmmel együtt.

OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb animációs film)

 

KRITIKA

A Pixar legújabb irdatlan nagy sikerében Parrék élete ott folytatódik, ahol 14 évvel ezelőtt abbamaradt, kalandjaik pedig továbbra is kőkemények, csavarosak, villámgyorsak, erőteljesek és persze furik.

Szöllőskei Gábor

incredibles01A hihetetlen család 2004-ben kétségkívül az év legjobb akciófilmje volt, dinamikájában, látványvilágában és sztorijában simán lepipálta a hasonszőrű élőszereplős filmeket is. Ám mivel egy Pixar-filmről beszélünk, nem csupán ennyivel csábította be a népet a vásznak elé. A szuperhőslét és az átlagélet, a családon belüli szerepvállalás és a hétköznapi gondokkal való viaskodás is terítéken volt, miközben a hatvanas évek stílusában pörgött a képregény- és kémfilmek legjobb hagyományait ötvöző haddelhadd. A stúdió pedig idén látta elérkezettnek az időt arra, hogy Mr. Irdatlan, Nyúlányka, Illana, Vill és Furi úfjent az év legnagyobb mozis hősei lehessenek. Az első rész atyaúristene, Brad Bird két élőszereplős kitérő (siker: Mission: Impossible – Fantom protokoll, buka: Holnapolisz) után tért vissza az animáció birodalmába, és úgy tűnik, nagyon hiányzott neki mindez, hiszen a Szuper haver, a L’ecsó és természetesen A hihetetlen család után ismét apait-anyait beleadott abba, hogy valami maradandót alkosson. Nemcsak a firkazsánerben, hanem úgy en bloc.
A második hihetetlen kaland konkrétan abban a másodpercben folytatódik, amelyikben az első véget ért 2004-ben, vagyis amikor a gaz Aknakukac óriási földfúrójával feltűnt a színen. Nincs tehát időugrás, öregedéincredibles02s, bölcsebbé válás, elkülönülés, fejlődés, kiégés, semmi. Szükségtelen is mindez, hiszen a szuperhőscsaláddá kovácsolódó Parrék előtt még számos leküzdendő akadály tornyosul. És itt nem feltétlenül a képernyőkkel embereket szuggeráló, Démonitor nevű új főgonosz kézre kerítéséről van szó – persze az sem elhanyagolandó -, hanem a családon belüli feladatok elosztását és a gyereknevelést (Illana szerelmi gondjai, Vill házi feladatai, de legfőképp a kialakuló képességeit kordában tartani képtelen kisbaba, Furi pelenkába rázása) magába foglaló hétköznapi hőstettekről. Amelyek adott esetben sokkal nehezebbek lehetnek, mint megállítani egy elszabadult vonatot, vagy lerántani a leplet egy világméretű összeesküvésről. És ami ráadásul Mr. Irdatlanra hárul, nejét, Nyúlánykát ugyanis egy milliárdos testvérpár sikerrel alkalmazza szuperhősi feladatokra. Vagyis az asszony keresi a kenyeret, a férj pedig otthon teljesít.
Brad Bird ügyesen gondolta tovább a családon belüli dinamikát, továbbra is kidolgozott és árnyalt sakkfigurákat mozgat gigalátványos tábláján. Csupán az első rész frissessége hiányzik belőle, de ez magától értetődő, szinte szót sem érdemlő kötekedés, hiszen A hihetetlen család 2-ben megvan minden, ami egy tökéletes mozizáshoz kell: lehengerlő akciók, a hatvanas évek retróját a modern kor vívmányaival keverő menő stílus és a hozzávaló dögös zene, laza humor és karakterközpontúság. A drámából talán visszavett valamicskét Bird az első rész óta, de ez még mindig az A hihetetlen család, ami gyereket, szülőket és nagyszülőket egyaránt mosolyra fakaszt, a székhez szegez és az év egyik legjobb élményével telíti.

voxmeter090

118 perc, amerikai

A hihetetlen család 2, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 04 July 2018

Szólj hozzá!