Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 1    

A password will be emailed to you.

ahétmesterlövész01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

A hét mesterlövész

2016.09.22. (The Magnificent Seven) Adott egy álmos kisváros, Rose Creek, amelyet az iparmágnás Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) tart elnyomás alatt. A város kétségbeesett lakói, élükön Emma Cullennel (Haley Bennett), egy sor törvényenkívülihez fordulnak segítségért. A csapat tagjai között akad fejvadász, szerencsejátékos és bérgyilkos is: Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Faraday (Chris Pratt), Jóéjt Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) és Véres Aratás (Martin Sensmeier) feladata lesz leszámolni Bogue-gal. Ahogy a végső összecsapásra készülnek, a hét mesterlövész ráébred, hogy amiért küzdenek, az több a puszta fizetségüknél.

 

KRITIKA

Egyalkalmas szórakoztató látványfilmnek oké, de hiányzik belőle minden, ami a nagy elődöket emlékezetessé tette.

Villányi Dániel

ahétmesterlövész01A moziban (és a sorozatok világában is) tombol az újrafeldolgozási láz: remake-ek, rebootok, előzménytörténetek, spin-offok, adaptációk jönnek minden eddiginél hosszabb és tömöttebb sorokban a nézők felé. Az ok pedig a közhiedelemmel ellentétben nem (csak) az, hogy Hollywood kifogyott a kreativitásból, hanem hogy biztosra akarnak menni a gyártók: már ismert címekre, brandekre építve kisebb(nek tűnik) a kockázat. Mindebből kreatív szempontból és a filmélmény terén ritkán sül ki emlékezetes végeredmény, de A hét mesterlövész újrájánál mégis mertünk reménykedni. Egyrészt, mert már a régi film is egy japán klasszikus feldolgozása volt, és egy nagyon sokféleképpen elgondolható, megfelelően általános alapsztorira épült. Másrészt pedig a filmet tető alá hozó Antoine Fuqua (Kiképzés, Mélyütés, A védelmező) azért nem egy átlagrendező, és úgy tűnt: nagyon tudja, hogy miért is akarja ő ezt a történetet újra elmesélni.
Nos, A hét mesterlövész új változatából pont ez derül ki legkevésbé: hogy miért is volt szükség rá (persze a bevételen kívül), hogy mi lett volna az a gondolat, ötlet, elképzelés, amit hozzátettek az alkotók azon kívül, hogy leporoltak egy klasszikus sztorit, és új karakterekkel elmesélve szépen felmondták. Talán a főgonoszt (kissé túltolva) játszó Peter Sarsgaard templomi monológjában lelhető még ennek meg valami magja, amikor a kapitalizmust, mint új istent emlegeti, és mikor aztán ezen erő ellen létrejön a munkás-paraszt szövetség a bányászok és farmerek (meg persze a félvilági pisztolyhősök) között — de ez oly ahetmesterlovesz02halványan jelen lévő és oly halvány gondolat, hogy a film összetevői közül kábé a legjelentéktelenebb. Amit pedig szintén sikerült jelentéktelenné tenni ebben a filmben, az a toborzás eseménysora: a klasszikus verziókban kicsit még talán indokolatlanul hosszúnak is tűnhetett annak bemutatása, ahogyan sorban beálltak a csapatba a fegyveresek, de megvolt ennek az oka. Ahhoz ugyanis, hogy minden későbbi történésnek legyen tétje, ismernünk kell azokat, akikkel megtörténnek, és tudnunk kell, mennyire lehetetlen küldetést vállaltak el — és miért. Arról nem is beszélve, hogy a kétféle nézőpont révén (először a parasztok szemével látjuk a hősöket, aztán a „hősök” szemével a parasztokat) mindkét társadalmi csoport életének sötét oldalába is bepillantást tudtak nyújtani a nagy elődök. Ehhez képest itt van olyan, hogy egy semmiből előlovagoló fickó csatlakozik az első szóra, és ahol meg „mélyebb” motivációk derülnek ki, azok is más filmekből lopott klisék.
De félreértés ne essék: A hét mesterlövész nem egy rossz film. Elszórakoztat, jó a ritmusa, vizuálisan elsőrangú, a színészei rendben vannak (különösen Washington, Hawke és D’Onofrio), még egy-két poén is akad, a filmvégi nagy-nagy csata pedig akár még lenyűgözőnek is nevezhető. Egyalkalmas látványfilmnek teljesen oké. Csak épp jelentéktelen az egész.

voxmeter065

132 perc, amerikai

A hét mesterlövész, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 21 September 2016

Szólj hozzá!