Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 6    

A password will be emailed to you.

thehousethatjackbuilt01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

A ház, amit Jack épített

2018.11.29. (The House That Jack Built) A hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában követjük Jack (Matt Dillon), a sorozatgyilkos öt gyilkosságának történetét. A kiemelkedő intelligenciájú férfi maga mesél a tizenkét év leforgása alatt megtörtént, tetszőlegesen kiválasztott rémtetteiről, sorozatgyilkossá érésének állomásairól. Az epizódok között társa a beszélgetésben Verge, vagyis Vergilius (Bruno Ganz), amely utalás Dante Isteni színjátékában az alkotót a Pokolba kalauzoló költőre.

KRITIKA

Lars von Triertől megszokhattuk már, hogy mind magánemberként, mind alkotóként szeret elmenni a végletekig, folyamatosan újra és újra definiálja művészete kereteit és szabályrendszerét. A ház, amit Jack épített minden bizonnyal az életmű lezárása.

Csákvári Géza

thehousethatjackbuilt01Ha kell, akkor von Trier fejéből simán kipattan egy puritánságot piedesztálra emelő artisztikus mozgalom, mint a Dogma 95, később pedig ő maga vonja vissza az egészet arra hivatkozva, hogy ez már nem aktuális. Emberként sajátos a kommunikációja, rendezőként megkérdőjelezhetetlen a hatalma és a hatása. Nem titkolja a kényszeres és szenvedélybetegségeit, lelki kételyei a mozgóképes vízióinak a forrása. Vállaja az enfant terrible szerepkörét, belemegy a balhékba, ilyen volt, amikor hét évvel ezelőtt heccből lenácizta magát Cannes-ban. A ház, amit Jack épített a válasz az azóta őt folyamatosan érő támadásokra: ő csak így volt képes visszavágni.
Ha a konkrét cselekményt nézem, akkor a mű Jack, a sorozatgyilkos gyónása: öt incidens elmesélésével tesz vallomást gyilkosságairól, motivációiról és vágyairól. Nem fogok köntörfalazni, von Trier kőkeményen belemegy a szörnyűség frontális ábrázolásába: igen, megmutatja, hogy Jack, a protagonista (Matt Dillon) hidegvérrel kivégez két gyereket és az anyjukat, női kebleket vág le, vagy hogy miként tanulja meg egy asszonyon, hogyan és meddig kell fojtogatni egy embert. Jack, a sorozatgyilkos kényszerbeteg, és nem is akarna belefolyni az ölésbe, de a világ – a filmben egy roppant idegesítő nő, akit Uma Thurman alakít – kényszeríti a cselekvésre. Az a bizonyos ház, amit épít, pedig az abszurditás csúcsa (nem árulom el, hogy mi az), ami megszületése következtében utat mutat Jacknek a pokolba – a mű megtekintése előtt nem árt egy alapos Dante-kurzus, ha mondjuk nem emlékszünk az Isteni thehousethatjackbuilt02színjáték fontosabb elemeire, mert a lelkiismeret itt Verge alakjában (a nyilvánvaló Vergilius parafrázis-figurát Bruno Ganz alakítja) vonul végig a műben eleinte narrátorként, végül kézzelfogható karakterként. Az alvilág vizuális bemutatása meghökkentő, a film utolsó fél órája elképesztő utazás, amelynek során még az Elíziumi mezőkre is bepillantást nyerünk, hogy végül Géricault híres festményének, a Medúza tutajának kompozíciójában értsük meg élet és halál kérdéskörét, amelynek ábrázolása egybefolyik a tökéletességgel és von Trier eszmefuttatásaival, amelyeknek lényege: közös nevezőre hozni a tömeggyilkost a művésszel. Önző és elviselhetetlen alkat mindkettő, ugyanakkor munkájában kitartó és perfekcionista. A megmutatott csonkítások tökélye egyszerre elborzaszt és lenyűgöz.
Mindemellett triviális, hogy ez az egész „ház” tulajdonképpen egy igen őszinte önbocolás: von Trier saját meghurcoltatására is reagál a filmben: nemcsak azzal, hogy korábbi filmjeiből is idéz pár képkocka erejéig, hanem előhozza a harmadik birodalmi német építész, Speer műveit, és a koncentrációs borzalmak szörnyűségeit felvillantva utalva mutatja meg a különbséget az ő személyes gyarlóságai és a valódi tömeggyilkosok közötti különbséget. Hovatovább, az egészet művészetelméleti kérdéssé projektálja: a tökéletes alkotás sokkal többet ér bármelyik egyén életénél. Ezzel a megfogalmazással és az infernális lezárással Lars von Trier tulajdonképpen elvi szinten pontot tett a saját életműve végére. Hogy van-e innen visszatérés, nem nagyon tudom elképzelni.

voxmeter085

152 perc, dán-francia-német-svéd

A ház, amit Jack épített, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 28 November 2018

Szólj hozzá!