Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 1    

A password will be emailed to you.

antmanandthewasp01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

A Hangya és a Darázs

2018.07.26. (Ant-Man and the Wasp) A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően. Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.

KRITIKA

Hangyák, Darazsak, jó barátok, rosszfiúk és egy szellem.

Villányi Dániel

antmanandthewasp01Igen, Hangyák és Darazsak így, többes számban: hiszen ebben a filmben mindegyikből láthatunk kettőt is. Hangyából ugyebár eddig is itt volt nekünk Dr. Hank Pym, a szuperhősből mentorrá vált kicsinyítésszakértő és az utódja, a mestertolvajból új Hangyává lett Scott Lang. Darázsból viszont épp csak egy sokat sejtető felvillantást kaptunk az első részben, de most Hope Van Dyne magára ölti azt a bizonyos jelmezt, és csatlakozik a Hangyához a szuperhősködésben — méghozzá épp abból a célból, hogy előkerítsék a rég elveszett eredeti Darázst, vagyis az édesanyját. Mindezt úgy, hogy közben Lang az Amerika Kapitány – Polgárháború eseményei miatt házi őrizetben van, és folyamatos megfigyelés alatt áll, azaz hőseink minden akciója felett ott lebeg a határidős dramaturgia kardja.
Nem csak emiatt, de ennek köszönhetően is eggyel ambíciózusabb, gazdagabb, fordulatosabb és szerteágazóbb cselekményt hoztak össze a (visszatérő) alkotók, mint az első részben: ott ugyebár elég sokat kellett bíbelődni érthető okokból az eredettörténettel, és utána már csak egyetlen nagy akciózásra futotta. Ezzel szemben itt a film elején berúgják a sztori motorját, és aztán végigszáguldanak vele a stáblistáig (sőt, azon is túl…), közben pedig még arra is jut idő, hogy több karaktert mozgassanak izgalmasan a különböző szálakon. És noha a Hangya-filmek univerzuma a maga hétköznapiságával és eggyel hétköznapibb hőseivel antmanandthewasp02továbbra is elüt kicsit a többi Marvel-mozi világától, de ezt a különféle nézőpontok révén ismét sikerül érdekesen bemutatni, sőt, még bővíteni is. Méghozzá egyből két irányba: egyrészt még több szerepet kap az Óriáshangya, a dolgok másik végén pedig alaposabban is felfedezhetjük a különleges és a későbbiekben vélhetően igencsak fontossá váló szubatomi dimenziót.
Minden más téren gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint az első filmtől: azt a nagyon szerethető és jól működő humort, ami a leginkább emberarcú szuperhős karakteréből és az őt játszó Paul Ruddból fakad, a szokásos szellemes ötlet- és látványparádét a méretváltozások kapcsán, meg úgy általában is a megszokott Marvel-minőséget. Azok a dolgok sem változtak az első részhez képest, amelyek révén kicsit hiányérzetünk lehet: nincs ebben a filmben sem igazán emlékezetes ellenfél Hangyáékkal szemben, igaz, a határidős dramaturgia esetében leginkább maga az idő az, és minden rosszfiú (meg egy Szellem) csak egy-egy újabb akadály a határidő abszolválásában. Továbbá ezúttal is eléggé elsikkad a szerelmi szál, a film címéhez képest pont a Hangya és a Darázs között történik a legkevesebb — bár erre a későbbiekben még lesz épp elég alkalom, abban biztosak vagyunk. Sőt, meg is fogjuk nézni.

voxmeter075

118 perc, amerikai

A Hangya és a Darázs, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 25 July 2018

Szólj hozzá!