Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 8    

A password will be emailed to you.

thegrinch01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A Grincs

2018.12.06. (The Grinch) Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mindenféle találmánnyal és szerkentyűvel, melyek a házigazda mindennapi kényelmét szolgálják, így a Grincs csak akkor látja szomszédait Kifalván, amikor kifogy az élelemből. Kifalva minden évben karácsonykor megzavarja hősünk magányát az évről évre egyre nagyobb, fényesebb és hangosabb ünnepléssel. Amikor a Kik bejelentik, hogy idén háromszor nagyobb lesz a karácsony, a Grincs rájön, hogy csupán egy módon biztosíthatja a csendet és a békességet: el kell lopnia a karácsonyt. Úgy dönt tehát, hogy Mikulásnak adja ki magát, sőt, terveihez csapdába ejt egy nyafka rénszarvast is, hogy legyen, aki húzza a szánját. Eközben odalent Kifalván Cindy-Lou Ki, egy kislány, akiben túlcsordul a karácsonyi vidámság, a barátaival azt tervezi, hogy csapdába ejti a karácsonyi köreit rovó Mikulást, hogy megköszönhesse neki a sok segítséget, amit túlterhelt édesanyjának nyújt. Ahogy közeledik a karácsony, félő, hogy a jó szándékú terv ütközni fog a Grincs jóval ármányosabb ügyködésével…. Vajon Cindy-Lounak sikerül végre találkoznia a Mikulással? És vajon sikerül-e a Grincsnek egyszer s mindenkorra elnémítani a Kik karácsonyi jókedvét? Decemberben kiderül!

KRITIKA

Történt egy két-dolog az Illumination animációs stúdióval, mióta legutóbb feldolgoztak egy Dr. Seuss-mesét: a Loraxot. Leginkább az történt, hogy kerestek pár milliárdot a Gru-val és folytatásaival, a Minyonok-filmmel, A kis kedvencek titkos életével és az Énekelj!-jel. Ezért hát valahol érthető, hogy azt tették a legendás karácsonytolvajjal, amit tettek.

Kovács Gellért

thegrinch01Kereskedelmileg indokolt. Ez a Grincs ugyanis náluk nem is utálja a karácsonyt. Jó, szavakkal, meg felhúzott szemöldökkel, meg a rímben elmesélt cselekménnyel persze igen, de elég ránézni a zöld szörnyre (és tündéri kutyájára), s bizony jól kivehető, hogy ő nem is olyan szörnyű. Nyugodtan szemétkedhet a közértben Kifalva lakóival, amikor még a szeme is jól áll. Ennek a Grincsnek, hiába mutatják, nem kisebb a szíve. Ez a Grincs nem gonosz. Ez a Grincs: cuki.
Innentől pedig már nem is kérdés, hogy mi volt a cél – az, hogy úgy maradjon meg az amerikaiak egyik kedvenc klasszikus meséje annak, ami, hogy a legkisebbek se ijedjenek meg tőle. És jó sokan vitessék el magukat a moziba anyuval és apuval. Ebbe pedig nem fér bele egy félelmetes címszereplő.
Egy kedves, ám talpraesett kislány már annak inkább – pláne, mert a kedves, talpraesett kislányok az Illumination specialitásainak számítanak. S mi tagadás, az irtó vicces „antenna-hajfonatokkal” rendelkező Cindy-Lou Ki, aki elhatározza, hogy a Mikulástól valami olyasmit kér, ami túlterhelt édesanyjának segítség lehet a mindennapokban, ilyen gyerek: minden animációs aranyosságra vágyó néző és minden anyuka álma. Sokat elmond erről a filmről, hogy ő sokkal érdekesebb, élvezetesebb karakter, mint a Grincs maga.
De azért persze nem akarok igazságtalan lenni, hiszen Illuminationék nyolcadik egész estése természetesen külalakra kifogástalan, hangulatra mókás, s pont annyira dilinyós, mint amilyennek egy Dr. Seuss-történetnek minimum annak kell lennie (de egy kicsivel sem jobban). Ahogy az elvárható, az alkotók felmondják és felmondatják a leckét, elsütnek néhány kedves poént, s a Grincs blökthegrinch02ijének is jut pár aranyos vicc – azon sem csodálkoznék, ha nemsokára Max is kapna egy külön mozit, igaz, az ő nevét viseli A kis kedvencek titkos élete egyik főszereplője is. Ez ugyan problémát jelenthet, de majd megoldják. Bár mi nem hallhattuk, de bizonyára Benedict Cumberbatch is parádés teljesítményt nyújt a címszereplő eredeti hangjaként (Nagy Ervin mindenesetre kiváló a szinkronszerepben), ám mivel Yarrow Cheney és Scott Mosier rendezőknek nem nagyon lehetett másra jogosítványa, csak arra, hogy elkészítsék a Gru újabb variációját (ami eleve egyfajta igencsak szellemes Grincs-verzió volt), nem is vették a fáradtságot, hogy ennél tovább merészkedjenek. Meghívták hát karácsonyozni az igazi Grincset – aki így, ebben a formájában sajnos nem az igazi.
Mert nem veszélyes a karácsonyra. És épp ezért bizonyos kor felett (nem nagyon, de kicsit): uncsi.

voxmeter060

A Grincs a Magyar filmadatbázisban!

86 perc, kínai-amerikai-japán-francia

Reviewed by Echte on 05 December 2018

Szólj hozzá!