Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 7    

A password will be emailed to you.

galaxisőrzői01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)

A galaxis őrzői

2014.08.14. (Guardians of the Galaxy) A Marvel a Vasember, a Thor, az Amerika kapitány és a Bosszúállók után újabb szuperhős-csapattal “támad”. Ez a látványos és akciódús űrkaland a “Galaxis őrzői” amely szó szerint kiterjeszti a Marvel univerzum határait. A történet a kalandor Peter Quill körül forog, aki ellop egy titokzatos gömböt, amelynek megszerzése szerepel a gonosz Ronan világuralmi tervei között is. Ezért hajtóvadászatot indít Quill után, akinek minden erejére szüksége lesz, ha épp bőrrel akarja megúszni a kalandot. Ennek érdekében kényszerű szövetséget köt négy különös alakkal – Rocket, az állig felfegyverzett mosómedve, Groot, egy élő fára emlékeztető lény, a veszedelmes bérgyilkosnő, Gamora, és a bosszúszomjas Drax, a Pusztító alkotják a Galaxis őrzőit. Amikor Quill rájön, hogy a titokzatos gömbnek mekkora ereje van és milyen veszélyt jelent az univerzumra nézve, elkeseredett végső összecsapásra hívja társait, a tét pedig óriási, mivel az egész galaxis sorsa múlik rajtuk.

2 OSCAR-JELÖLÉS 2015
(Legjobb maszk; Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

Mikor láttunk utoljára jó űroperát a moziban? És ugye, hogy hiányzott?

Vilányi Dániel

Az utóbbi években az új Star Trekek talán már hordoztak valamit belőle, a Firefly sorozat és a lezárásául szolgáló Serenity mozifilm az űrwesternnel keverte, a tévében ott volt még a Csillagközi romboló, de ezen kívül réges-régen, sokak számára talán egyenesen egy messzi-messzi galaxisban volt utoljára érezhető az a hangulat, amit ez az alműfaj képes nyújtani, ha jól csinálják. Most itt egy ízig-vérig űropera, és jól csinálják: a Marvel Studios mindenképpen az eddigi egyik (ha nem a) legjobb produkcióját hozta létre A galaxis őrzőivel, és milyen jól tették, hogy el mertek rugaszkodni a már bevált szuperhősös alaptörténetektől és a karaktereik belső konfliktusainak szokásos sémájától — és ki mertek lépni egy kicsit más világba, konkrétan egy messzi-messzi galaxisba. Persze akár szuperhős-filmnek is tekinthető A galaxis őrzői, csak épp a szuperhős fogalmának nincs sok értelme ott, ahol ilyen sokféle és -fajta lény szaladgál ennyi bolygón: ennyi erővel Boba Fett is az. Ami pedig a jó űroperák erőssége szokott lenni, az itt is teljesül: aprólékosan, fantáziával, humorral teremtenek meg benne egy sosemvolt galaktikus világot és annak figuráit, akikkel együtt szívesen töltünk el néhány kalandban, romantikában, izgalomban és humorban gazdag órát ezeken a sosemvolt galaktikus helyszíneken.
Persze egyáltalán nem állítjuk azt, hogy A galaxis őrzői valamiféle mérföldkő lenne a mozi történetében, vagy, hogy egyenesen ez az új Star Wars, és a filmet körülvevő hype is azért kicsit túl magasra van csavarva. Bele lehet kötni több helyen is a filmbe, például a főgonosz(ok) karaktere bántóan semmilyen, de a finálé nagy ütközete utáni végső leszámolás/megoldás se sikerült túl fantáziadúsra. De mit számít mindez, ha közben tátjuk a szánkat a látványtól, szívből tudunk szorítani ezeknek a (hát persze, hogy igazából érző szívű) gazfickóknak, Mordályt bármikor örökbe fogadnánk, Groottal napokig elbeszélgetnénk, Gamorával… ezt most ne feszegessük, az Űrlordtól kölcsönkérnénk a kazettáit átmásolás céljából, könnyesre tudjuk röhögni magunkat Drax egy-egy metaforamentes beszólásán, élvezzük a kiváló ritmusban és fordulatokkal érkező kalandokat, szól a pazar filmzene a szimfonikus hömpölygést és a ’70-es évek soulslágereit tökéletesen összepasszintva — és egyáltalán, ott vagyunk az űrben! A végén pedig vigyorogva jövünk ki a moziból, olyan érzésekkel, mint kölyökkorunkban, és olyan elégedetten, mint hasonló típusú filmek esetében évek óta nem.

121 perc, amerikai

A galaxis őrzői, 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Reviewed by Echte on 13 August 2014

Szólj hozzá!