Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 5    

A password will be emailed to you.

thewihteking01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

A fehér király

2017.03.09. (The White King) A 12 éves Djata a világtól teljesen elzártan él szüleivel egy disztópikus diktatúrában. Egy napon két ügynök csönget be hozzájuk, akik az apjáért jöttek. A kormány börtönbe zárja a férfit, Djata pedig egyedül marad az anyjával, miközben mindkettejüket azonnal árulónak bélyegzik. A fiú nehezen tudja feldolgozni apja elhurcolását és hiányát, a sok hazugságot és a hirtelen felnőtté válás terheit. Egyetlen remény élteti, méghozzá apjának megtalálása, amiben nagyszülei tudnának neki segíteni. Djata anyja azonban dacosan ellenáll annak, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező anyósától és apósától bármilyen segítséget kérjen. Az édesanya régóta nemkívánatos elem a családban, a konfliktusok pedig a bajban sem enyhülnek…

KRITIKA

A film alapjául szolgáló, azonos című Dragomán György-regény az 1980-as évekbeli szocialista Románia, még pontosabban Erdély mindennapjait mutatja be egy tíz és fél éves kamasz fiú szemszögéből.

Csákvári Géza

thewihteking01Alex Helfrecht és Jörg Tittel rendezők a cselekményt a nem túl távoli jövőbe helyezték egy képzeletbeli disztópikus diktatúrába, amelyet csak szimplán Homelandnek hívnak. Mivel a filmet szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, a táj és helyszínek több mint ismerősek – ez a hazai néző szemében azonban inkább hátrány lesz. Noha a Dragomán regény megtörtént eseményeket dolgozott fel, tökéletesen működik az irodalmi alapanyag sci-fiként is, de sokkal inkább egy fasiszta világot ábrázol, ahol a gyűlöletet nem kell megindokolni. Átjár mindenkit. Ebben a mocskos világban kell felnőtté válnia a tizenéves Djatának (Lorenzo Allchurch nagy jövő előtt áll), akinek az apját a filmnek csaknem az elején elhurcolják. Amikor a fiú megtudja, hogy apja nem dolgozni, hanem fogolytáborba ment, eldönti: bármi áron, de újra akarja találkozni vele. Joggal vetődik fel a kérdés: mitől más ez a film, mint az utópisztikus sci-fik tömkelege? A válasz újfent a Dragomán regényben keresendő: a kisfiú nézőpontjából követjük az eseményeket. A fehér király filmváltozatának sci-fibe való átültetése fura, de működőképes ötlet volt. Az egyetlen dolog, amelynek a terén toleránsnak kell lennünk, mint nézőnek: ezen a filmen szembetűnik, hogy még egy magyar film költségvetésénél is kevesebbe kerülhetett.

voxmeter060

89 perc, brit-német-svéd-magyar

A fehér király, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 08 March 2017

Szólj hozzá!