Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

theextraordinaryjourneyofthefakir01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

2018.10.18. (The Extraordinary Journey of the Fakir) Egy fiatal indiai utcai fakír anyja halála után útnak indul, hogy felkutassa Franciaországban élő, sosem látott apját. Párizsba érkezésekor semmi nem a tervek szerint alakul, végül egy hóbortos taxisofőr egy külvárosi IKEA áruháznál teszi ki. Segítségére siet egy bájos francia-amerikai lány, Marie, akibe azonmód szerelmes lesz. De a történések ismét más irányt vesznek, amikor véletlenül beszorul egy IKEA szekrénybe, majd keresztbe-kasul szállítják Európán és a legkülönbözőbb helyzetekben kell helyt állnia. A fakír egy mesebeli utazás részesévé válik, amely során nemcsak a világ, hanem emberi sorsok is megnyílnak számára. A film Romain Puértolas 2014-es, Magyarországon is megjelent, azonos című bestsellere nyomán készült. A film rendezője és társírója Ken Scott korábban olyan sikerfilmeket készített, mint a Starbuck, valamint a Vince Vaughn főszereplésével készült Elpuskázva és Üzlet bármi áron. A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt hamisítatlan európai komédia, indiai egzotikummal. A főszerepet bollywoodi és tollywoodi (tamil) filmek sztárja, Dhanush alakítja, aki hazájában rendezőként, színészként, producerként és énekesként is elismert. A fakír szerepében első alkalommal vesz részt nemzetközi koprodukcióban. Partnerei az Oscar-díjra jelölt argentin színésznő, Bérénice Bejo (A némafilmes, A keresés, Lovagregény), aki idén a Három hegycsúcs című filmben is látható volt a magyar mozikban; valamint az amerikai Erin Moriarty (Captain Fantastic, Az utolsó emberig, Kertvárosi kommandó, A nyár királyai).

KRITIKA

Romain Puértolas regényének moziváltozata nem más, mint a Gettómillimos romkom-verziója – szellemes megoldások, igazi dráma és Danny Boyle nélkül. De az embereknek álcázott mesefigurák azért nagyon szépek benne.

Kovács Gellért

theextraordinaryjourneyofthefakir01Természetesen nem a könnyedséggel van a baj, hiszen számos olyan filmet ismerünk, amely látszólag csak a mosolyunkat akarja, ám az andalítás közben mégis képes komoly gondolatokat megfogalmazni erről-arról, s időnként amarról is. Ken Scott mozijával az a legnagyobb bibi, hogy nem csak felszínes, de még a szórakoztatás sem megy neki igazán.
Rathod, az ábrándos tekintetű indiai fiatalember története, aki kicsi korában beleszeretett az IKEA-katalógusba, s édesanyjával mindenképpen szeretne eljutni Párizsba, aztán szélhámos fakír lesz belőle, majd Európában rátalál a szerelemre, s megtapasztalja, hogy mit élnek át az illegális bevándorlók, természetesen nagyon színes, s néhányszor nagyon táncos – de, s ez igencsak szomorú: minden képkockájával tökéletesen érdektelen.
A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt képeslapszerű látványvilágával is csak a drágább tévéreklámok esztétikájának képes megfelelni, a finoman szólva sem eredeti, bár kétségtelenül örökérvényű tanulságot, miszerint a sorsunkkal csakis kitartással és tanulással, no meg némi szerencsével szállhatunk szembe, már akkor a szánkba rágja, amikor még el sem kezdődött a film. Ennek a produkciónak egyszerűen se tétje, se kreativitása nincs, s még a humora sem működik igazán. A látottak alapján nagyon nehéz elhinni, hogy a könyv jó – és ennél nagyobb bajunk aligha lehetne egy bestseller adaptációjával.

voxmeter040

92 perc, francia-amerikai-belga-szingapúri-indiai

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 17 October 2018

Szólj hozzá!