Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 5    

A password will be emailed to you.

themule01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A csempész

2019.01.10. (The Mule) Earl (Clint Eastwood) nincs jó passzban. Elmúlt 80, nincs pénze, magányos és csődeljárás folyik ellene. Egészen természetes, hogy amikor valaki munkát ajánl neki, vállalja. Hiszen csak vezetnie kell – csak éppen az egyik mexikói kartell használja drogfutárnak. De teljesíti a feladatát, és mert gyors, pontos, ráadásul minden gyanún felül áll, újabb és újabb fuvarokat bíznak rá. Az üzlet egyre jobban megy… Csakhogy a kábítószer-elleni osztály zsarujának, Colin Batesnek (Bradley Cooper) feltűnik, hogy új szállító került a rendszerbe, és a nyomába ered. A csempész viszont szeretné rendbe hozni az életét, mielőtt a zsaruk vagy a kartell emberei utolérnék. A 2009-es hatalmas siker, a Gran Torino óta ez első alkalom, hogy a legendás Eastwood egyszerre rendez és játszik: ráadásul új thrillerében fantasztikus szereplőgárda segíti.

KRITIKA

Clint Eastwood nagyon kedves, végtelenül humánus és meglepően humoros filmje óda a „sosem késő változtatni” szóláshoz.

Arányi Zsuzsanna

themule01Earl Stone (Eastwood) igazi társasági figura: magával ragadó a stílusa, bókzáport zúdít a nőkre, nagyon humoros, és persze imád a középpontban lenni. Ugyanakkor önzése és rossz döntéseinek sora miatt pocsék apa és (ex)férj volt. Világ életében az utakat járta, ráadásul egy árva parkolási büntetést sem kapott soha, így amikor a virágbiznisze becsődöl, épp kapóra jön a mexikói kartellnek, akik gondolnak egy merészet, és El Tata fedőnéven beszervezik drogfutárnak a 90 éves nagypapát. Earlben aztán emberükre akadnak a marcona maffiózók, hiszen ennyi idős korában a férfi – aki nem mellesleg veterán – már úgy érzi, nincs veszítenivalója, így a maga feje után megy, és ha úgy tartja kedve, 200 kiló kokainnal a csomagtartóban is félreáll szendvicsezni.
A csempész premisszája és az előzetes alapján valami komor, bizonyos pontjain véres, feszült macska-egér játékra készültünk, erre Clint Eastwood legutóbbi mozijára a leginkább illő melléknév az aranyos. Hovatovább cuki. Mindemellett pedig kifejezetten vicces. Eastwood gondoskodik róla, hogy végig nagyon jól szórakozzunk, még a szívünket is meg-megfacsarja helyenként, cserébe viszont van egy komoly themule02elvárása is a nézők felé, jelesül: tegyék félre a racionalitás iránti vágyukat, és csak hagyják magukat sodródni az eseményekkel! Mert bizony akad itt bőven bugyutaság, így akkor teszünk a legnagyobb szívességet magunknak, ha dramedyként és nem pedig krimiként ülünk be A csempészre, úgy simán felül lehet emelkedni a karakterek irreális cselekedetein és a logikátlanságokon. Nem véletlen, hogy maga a film sem kérkedik az amúgy igen népszerű „igaz történet” vagy „megtörtént események alapján” díszes, feltűnést keltő tollakkal, csupán a végén szerényen annyit írnak ki: a New York Times magazin 90 éves drogcsempészéről szóló cikke inspirálta a történetet. Eastwood direktorként sem csillogtatja meg igazi tehetségét, mondhatni kifejezetten ingerszegény a film rendezése, „cserébe” viszont színészileg lenyűgöző teljesítményt nyújt. Earl kifejezetten összetett karakter, a legenda alakításában pedig olyan élő, lélegző, hús-vér ember lesz a figurából, amilyet ritkán látni. Rengeteg hibája ellenére képtelenség nem kedvelni, még a négerezés is már-már bájosan esik ki a szájából. Bár a film hangvétele könnyed, mégis nagyon fontos dolgokról beszél. A pénzről, ami bár mocskos, jót cselekszenek vele, a megbocsátásról, az emberi kapcsolatok ellentmondásosságáról, de legfőképp a megbánásról és jóvátételről, a kérlelhetetlen idő függvényében. A film tempója főszereplőjéhez igazodva kicsit nyugdíjas, de az élmény is olyan, mint egy nagyszülői ölelés: szívmelengető.

voxmeter075

116 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 09 January 2019

Szólj hozzá!