Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 8    

A password will be emailed to you.

abűnös01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

A bűnös

2018.10.25. (Den skyldige) A készenléti diszpécser, felfüggesztett rendőr, Asger Holm egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a diszpécser pedig személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A férfi a veszélyben lévő nő kiszabadításáért versenyt fut az idővel, de hamarosan rájön, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében. A bűnös az év egyik legnagyobb meglepetéssikere, amely közönségdíjat kapott mások mellett a Sundance Filmfesztiválon és az ‘A’ kategóriás Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon is. A film Rotterdamban az ifjúsági zsűri díját is megkapta, bejárta a világ filmfesztiváljait, ahol számos további elismerést kapott. A film Gustav Möller játékfilm rendezői bemutatkozása. A film világpremierje a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában volt (World Cinema).

KRITIKA

Idén egy kvázi egyszereplős/egyhelyszínes dán krimi húzza alá vastagon, papírszakadásig az „egyszerű és nagyszerű”-tételt.

Szöllőskei Gábor

abűnös01A sztori gyors summája (egy készenléti diszpécserként ügyködő felfüggesztett rendőr hívást kap egy nőtől, akit épp elraboltak, és fogalma sincs, hova viszik, a zsaru pedig a telefon túloldaláról próbál segíteni a bajbajutottnak) kapcsán azonnal beugorhat a Halle Berry nevével fémjelzett A hívás című 2013-as film, amely valóban kísértetiesen hasonló cselekménnyel bír. Nincs új tehát a nap alatt, de A bűnös nem is próbálta meg feltalálni a spanyolviaszt, és többek között azért kerekedik simán A hívás fölé, mivel azzal, hogy a teljes játékidő alatt a diszpécser, Asger küzdelmét látjuk, még nagyobb falakat emelt maga köré. Amiket sikeresen át is ugrott. Nem lehetünk szemtanúi annak, miként próbál kikecmeregni az Iben nevű nő a borzalmas szituból, csak és kizárólag Asger arcán időzhet a tekintetünk. Mindez pedig óriási feladatott rótt íróra, rendezőre és színészre is. Az elsőfilmes Gustav Möller (aki társszerzőként is közreműködött), valamint főszereplője, Jakob Cedergren azonban csont nélkül vették az akadályokat, a hátrányból simán előnyt kovácsoltak. Egyrészt a vészhelyzet kezelése mellett arra is akad idő, hogy a dolgok miértje is kiderüljön a telefonos nyomozás során, másrészt nem olyan egyszerű az egész zűr, mint amilyennek elsőre tűnik, harmadrészt pedig az emberrablós eset mellett maga Asger sorsa is terítékre kerül, az ő múltjába és személyiségébe is betekintést nyerünk. A bűnös tehát a felszínen lévő feszült krimi-thriller mögött egyben egy megváltástörténet is, amiben a főhős nem csupán egy eszköz, egy mentőangyal – érte is szoríthatunk, és motivációinak, tetteinek megértése éppoly szórakoztató kirakósjátékká válik, mint amilyen maga a bűnügy, amit megoldani próbál. Hihetetlen, de körömrágósan és verejtékben fürdősen izgalmas az, ahogy ez a fickó egy szobában telefonálgat. Még abűnös02akkor is, ha a fordulatok kihámozáshoz nincs szükség Mensa-tagságra. Bár szemünkkel nem érzékeljük a vonal túloldalán lévő eseményeket, mégis tisztán elképzeljük a száguldó furgon koszos rakterét, vagy Ibenék rejtélyes házát, benne a két kisgyerekkel, így fel sem tűnik, hogy hány kameraállásból próbálják Jakob Cedergren arcát rögzíteni, és hogy milyen elsöprő hangmérnöki munka van e mögött. A svéd színész egyébként szintén nagy kincs, az ő hiteles, szimpatikus és sokrétű alakítása nélkül csupán egy okos és izgalmas filmet kapnánk, Cedergrennek hála azonban érzelmileg is magáévá tesz minket a sztori, és azon kaphatjuk magunkat, hogy nem is feltétlenül az elrabolt nőnek, hanem inkább Asgernek drukkolunk. Hogy legyen eredménye mindannak, amiért ennyire elkeseredetten küzd. Nem kis rendezői bravúr kell ahhoz, hogy egy ennyire kicsi, rendelkezésre álló filmes eszköztárral (ami ez esetben természetesen koncepció volt) 85 percen át sikerüljön fenntartani a feszültséget, Möller azonban hitchcocki tudásról tesz tanúbizonyságot: szórakoztat, elgondolkodtat és meghökkent.

voxmeter090

85 perc, dán

A bűnös, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 24 October 2018

Szólj hozzá!