Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 5    

A password will be emailed to you.

revenge01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

A bosszú

2018. május 10. (Revenge) Három jómódú családfő a vadászatot választotta a hétköznapi stressz levezetésére. Éves találkozójukra érkeznek a sivatagba, de szokásuktól
eltérően egyikük szívdöglesztő fiatal szeretőjével érkezik. A lány hamarosan nem csak a férfiak vágyálmainak középpontjába kerül, hanem a célkeresztjükbe is.

KRITIKA

Egy véres bosszúfilmet nem feltétlenül kell túlbonyolítani: jól kell megcsinálni, aztán kész. Mint ahogy az elsőfilmes Coralie Fargeat tette. Az egyediség, ha rendelkezésre áll, valamiképp úgyis megmutatja magát. Most megmutatta.

Kovács Gellért

revenge01Ha nem tudnánk, hogy a rendezőnő francia, akkor is sejthetnénk. No nem csak a főszereplő, Matilda Anna Ingrid Lutz vonzerejének érzéki érvényesítése miatt, hanem azért is, mert úgy feszül a mellkasunknak a film hangulata, mintha Gaspar Noé és a fiatal Luc Besson stílusa randevúzna a perzselő napfényű kietlenségben.
A házasságtörő macsó, Richard (Kevin Janssens) érkezik árva medencés villájába – vadászni indulna nemsokára, ám míg két haverja, Stan és Dimitri (Vincent Colombe és Guillaume Bouchède) megérkezik, hasznosan tölti az időt igencsak csinos barátnőjével. Megjönnek a pajtik, s amint meglátják a lányt, azon nyomban csorgatni kezdik a nyálukat. Jen biztonságban érzi magát, megbízik a partnerében, s az esti iszogatás közben táncol kicsit a fiúkkal. Akik másnap, amíg barátjuk távol van, megtámadják a lányt, s megerőszakolják. Jen azonban hiába várna igazságszolgáltatást Richardtól – ő neki is csak egy darab hús, amely veszélybe sodorhatja a hétköznapi életét. Ezért a három férfi megöli a nőt. Pontosabban csak azt hiszik, hogy végeztek vele…
Ha a film megtekintése közben úgy érzi magát a kedves néző, mintha túl kevés naptejet kent volna magára, azért egyértelműen a direktor és a belga operatőr, Robrecht Heyvaert „hibáztatható”: ennél érzékletesebben szinte lehetetlen átadni egy táj hangulatát. Jen harca a túlélésért vonszol magával, ráadásul hiába csak négyszemélyes a film, Coralie Fargeat revenge02forgatókönyve kiválóan adagolja a feszültséget: a bosszú remek ritmusú tálalásban kerül terítékre, mindegyik gazemberre jut elég idő és energia. Matilda Anna Ingrid Lutz akciófilmes amazonnak született – nem tud olyan mocskos lenni az arca, nem tud olyan fájdalmasan sikítani a nyílt sebek okozta fájdalomtól, hogy ne állna jól neki a csillagalakú fülbevaló, ám a brutális közelharcok közben is teljesen hitelesen küzd az életéért.
Bár nyilvánvalóan egyfajta értelemszerűen túlzó, B-filmes dramaturgia működteti a filmet, A bosszúban több van annál, hogy csupán egy tehetséges pályakezdő végletesen erőszakos műfaji játszadozásaként értékeljük. Kétségtelen, hogy Fargeat bravúros hosszú snittekben fogalmazva és klipesen megvágva egyaránt képes meghökkentően nyers és a maga módján vicces lenni, de az üzenet bizony nem csak a film saját univerzumában érvényes és kikezdhetetlen: sose gondold azt, hogy bármiféle indokod lehet a nemi erőszakra, s semmiképpen se nézd le az ellenfeled, csak azért, mert nő. Különben úgy járhatsz, mint ez a három majom, akik azt hitték, hogy a világ háta mögött azt csinálnak, amit akarnak.

voxmeter090

108 perc, francia

A bosszú, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 09 May 2018

Szólj hozzá!