Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 11    

A password will be emailed to you.

thebabadook01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

A Babadook

2018.02.01. (The Babadook) Amelia akkor veszítette el a férjét, amikor az éppen kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyereküket. A baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nincs túl rajta, és azóta is egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú nem könnyíti meg a dolgát: súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton retteg és azt állítja hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook nevű különös gyerekkönyvet az ajtajuk előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban…

KRITIKA

Azért ha valamire Az ördögűző rendezője mondja azt, hogy nem látott még ilyen félelmeteset, az jelent valamit.

Villányi Dániel

thebabadook01Mert hogy ezzel reklámozták mindenfelé A Babadookot a moziba kerülésekor, de persze minden tiszteletünk (és minden kompetenciája) ellenére sem idéznénk William Friedkint az ügyben, ha nem éreznénk úgy, hogy komoly igazság van a szavaiban. Persze nehéz összehasonlítani egyik félelmet a másikkal, de A Babadook egyik fő erénye épp az, hogy új, eredeti módon tud nyúlni a belső horrorhoz, és aztán valóban csúcsra is képes járatni azt. Az ausztrál rendezőnő, Jennifer Kent bemutatkozó mozija nem véletlenül vált igazi kultfilmmé a világ horrorrajongói között a négy évvel ezelőtti Sundance fesztiválon történt premierjét követően, és örömteli, hogy ha nagyot késve is, de végre hazai vásznakon is megtekinthetjük.
A Babadookban nincsenek vérengző rémek, nincsenek ártatlanokra vadászó gyilkosok. A filmet íróként is jegyző Jennifer Kent pontosan tudja, hogy a legijesztőbb szörnynél is félelmetesebb az ismeretlen. Ami pedig még ijesztőbb, ha ez az ismeretlen olyasvalami, ami bennünk lakozik. A Babadook valójában pszichothriller a története szerint, ha ezt horrorfilmes eszközökkel vezeti is elő, és ha végig termékeny bizonytalanságban is tart minket műfaji vonatkozásban csakúgy, mint minden más téren. A főszereplő egy súlyosan terhelt anya-fia páros: az apa meghalt autóbalesetben épp akkor, amikor a szülésre tartottak a kórházba. Az anya ezt azóta sem volt képes igazán feldolgozni, és az egyedülálló szülői lét minden kihívásával küszködve állandóan kialvatlan és elgyötört. Ebben közrejátszik az is, hogy a fia erősen megnehezíti a dolgát: mindenhol szörnyeket lát, és nem hajlandó nem hinni bennük. Amikor pedig esti meseként előkerül egy rejtélyes gyerekkönyv a Babadook nevű lényről, a legbelsőbb thebabadook02félelmek és elfojtások mintha elkezdenének életre kelni.
A film bravúrosan egyensúlyoz végig abban a vonatkozásban, hogy mennyire bízhatunk meg abban, amit látunk: kinek a szemén át látjuk épp, és a valóságot látjuk-e, vagy az illető zavart pszichéjének hallucinációit? És ha esetleg a hallucinációkat, az nem mond-e el ugyanúgy félelmetes és létező dolgokat, mint a valóság? Mindezt egészen minimális eszközökkel, alig pár szereplővel, különösebb speciális effektusok nélkül és a film nagy részében egyetlen ház helyszínére korlátozva adja elő A Babadook, mégis elképesztően ötletes és gazdag végeredményt produkálva. A tökéletes színészek megtalálása (Essie Davis minden árnyalatát képes bemutatni a szülői érzelmek komplexitásának, Noah Wiseman pedig elképesztően para kissrác) és a filmnyelvi eszközök tökéletes eltalálása nélkül persze mit sem érne az a különleges történet, amit Jennifer Kent kitalált, de itt minden egyes beállítás, szemszög, árnyék azt szolgálja, hogy egészen félelmetes élményben legyen részünk. Ráadásul olyanban, ami jóval többet is képes nyújtani a félelemnél.

voxmeter09093 perc, ausztrál-kanadai

 

A Babadook, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 31 January 2018

Szólj hozzá!