Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 6    

A password will be emailed to you.

7daysinentebbe01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 vérfagyasztó nap

2018.05.10. (7 Days in Entebbe) Egy vakmerő terroristatámadás a modernkori történelem legmerészebb, legizgalmasabb túszszabadító akciójához vezetett. Négy végsőkig elszánt támadó (köztük Rosamund Pike és Daniel Brühl) 1976 nyarán eltérített egy turistákat szállító repülőgépet, és Uganda diktátorától kért menedéket. A túszok ezzel belekeveredtek egy világpolitikai szerencsejátékba, miközben a rájuk vagy ellenük licitálók számára nem az ő megmentésük volt a legfontosabb szempont. Az idő fogyott, a gépeltérítők fenyegetőztek, a békés megoldás egyre távolabb került. De volt, aki tudta, mit kell tennie. Az izraeli titkosszolgálat soha nem látott vakmerőségű tervet dolgozott ki, és a világ e távoli pontján megostromolta az aláaknázott repteret. Ha a lehetetlennek látszó művelet sikert arat, talán megakadályozható a vérontás. De a siker egy hajszálon múlik, és a forróságban minden ideg pattanásig feszül… A Narcos című sorozat rendezője a pontos történelmi tények alapján készítette el a minden pillanatában vérfagyasztóan izgalmas, mégis igaz történet filmváltozatát.

KRITIKA

Palesztin-német terrorista összefogás Ugandában, avagy a  hetvenes évek terrorizmusa újból a filmvásznon. Kérdés: minek?

Csákvári Géza

7daysinentebbe01A XX. század egyik leghíresebb terrorista gépeltérítése az úgynevezett „Operation Entebbe” volt: 1976. július 4-én szabadították ki az Izraeli Védelmi Erők kommandósai az ugandai főváros, Kampala repülőterén őrzött 102 túszt, akiket korábban palesztin és német terroristák ejtettek foglyul egy francia utasszállító repülőgép eltérítése során. Az események azonban egészen június 27-éig nyúltak vissza: a Palesztin Népi Felszabadítási Front (PFLP) és a német Vörös Hadsereg Frakció (Baader-Meinhof) nevű szervezet két-két tagja Athénban feljutott az Air France Tel-Avivból Párizsba tartó járatára, és a görögországi felszállás után hatalmukba kerítették a gépet. A terroristák először a líbiai Bengázi városába repültek az utasszállítóval, ahol feltöltötték üzemanyaggal a gépet, majd tovább indultak Uganda fővárosa, Kampala felé – így már talán jobban érthető a film magyar címe, a 7 vérfagyasztó nap, mivel az eseményeket elejétől végéig figyelemmel követhetjük. Tehát végignézzük, ahogy a gépeltérítők a landolás után két csoportra osztották az Airbus utasait, és az izraeli állampolgárok, illetőleg a zsidó származásúak kivételével mindenkit szabadon bocsátottak. Az ugandai ország hírhedt diktátora, Idi Amin Dada pedig minden támogatásáról biztosította őket. Többek között emiatt is küldött a túszokért kommandót Yitzhak Rabin izraeli elnök.
7daysinentebbe02Mivel az eseményt már nem egyszer feldolgozták, az elsődleges kérdés, hogy az új verzióval mi volt az alkotók szándéka. Az 1976-os, Martin J. Chomsky rendezte Győzelem Entebbénél a túszok szemszögéből mutatta be az eseményeket, majd az egy hónappal később bemutatott Támadás Entebbénél című verzióban Irvin Kershner két és fél órás drámában nyújtotta el az esemény krónikáját. Külön érdekesség, hogy 1977-ben Mehanem Golan készített egy izraeli feldolgozást is, az Operation Thunderboltot, amelyet aztán Oscarra is jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Nem állítom azt, hogy 2018-ban totálisan felesleges próbálkozás volt az 1970-es évek terrorizmusáról filmet készíteni, hiszen eltávolodtunk annyira az eseményektől, hogy születhetett volna akár egy izgalmas, az eseményeket mai szemmel bemutató mozi is belőle, de sajnos José Padilha – illetve a mögötte álló producerek – nem így gondolták. A 7 vérfagyasztó nap az égvilágon semmit sem tesz hozzá a korábbi filmekhez. Talán annyi az újdonság. hogy a dramaturgia leginkább a két német terroristára koncentrál: a Daniel Brühl alakította Bösének lelkiismereti gondot okoz, hogy zsidókra fog fegyvert (kérdés, akkor minek szállt fel a gépre a palesztin „kollégákkal”), míg a Rosamund Pike által megformált Brigitte rideg és kegyetlen, ami a választott szakmájához való viszonyulását illeti. Ez így pedig nagyon vékonyka, egy elszalasztott lehetőség. Még akkor is, ha Padilha az izraeli erők rajtaütését egy táncelőadással montírozta össze. Mert ez is csak azt sugallja: a téma fontossága, jelesül, hogy felelősséggel beszéljünk a terrorizmusról, senkinek sem állt a szándékában.

voxmeter055

107 perc, brit-amerikai

 

Reviewed by Echte on 09 May 2018

Szólj hozzá!