Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 12    

A password will be emailed to you.

47metersdown01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

47 méter mélyen

2017.09.21. (47 Meters Down) Két lánytestvér Mexikóban nyaral, ahol a tengerpart és az éjszakai élet segítik a könnyed kikapcsolódásukat. A lányok egy nap extrém cápanézésre indulnak, s a kirándulás során egy rácsos ketrecben merülnek le az óceán mélyére, hogy közvetlen közelről is láthassák a gyilkos ragadozókat. A biztonsági ketrecet tartó kábel azonban váratlanul elszakad, s 47 méter mélybe süllyed. A lányoknak alig egy órányi oxigénje marad a palackjukban, s ha mindez nem lenne elég, hemzsegnek körülöttük a vérszomjas cápák is. Halálos versenyfutás kezdődik az idővel az életükért.

KRITIKA

Spielberg Cápájában van egy jelenet, amikor Richard Dreyfuss karaktere egy ketrecben merül alá, hogy tanulmányozza a lenti élővilágot. A 47 méter mélyen annak a jelenetnek a másfélórás változata.

Tóth Csaba

47metersdown01Sokáig úgy volt, hogy a 47 méter mélyen teljesen elkerüli a mozikat. Részben A zátony tavalyi sikerének hatására aztán meglátták benne a fantáziát, és az 5,5 millió dollárból készült B-horrort bedobták az amerikai mozikba, méghozzá egy, a szakmában alig jegyzett forgalmazó közreműködésével. Az ilyen sztorikból ritkán lesznek sikertörténetek, sőt, ezek a filmek régen a tékák alsó polcain, manapság pedig a streaming szolgáltatók rejtett zugaiban kapnak csak helyet, de valami isteni csoda folytán a 47 méter mélyen nem így végezte. A filmet felkapta az amerikai közönség, és 43 millió dolláros bevételig kúszott a mutató, ami még egy tisztességes stúdió-horrornak is a becsületére válna, nemhogy egy no name forgalmazó minimál költségvetésű filmjének. De megérdemelte-e a cápás thriller a kiemelt figyelmet?
Tisztázzunk gyorsan valamit: a 47 méter mélyen ízig-vérig B-film, szóval az elvárásainkat is eszerint állítsuk fel! Ugyanakkor ez egy sok szempontból hagyományos thriller- és horror-elemekkel dolgozó, tisztességesen izgalmas mozi, és nem Sharknado-féle repülő cápás marhaság. 47metersdown02Akadnak túlzásai (a két szereplő oxigénmennyiségének fogyását nagyon szabadosan kezeli, és kissé erőltetetten éri el, hogy a főhősök minél tovább a mélyben maradjanak), de ezek sosem érik el azt a szintet, hogy a film teljesen komolyan vehetetlenné, vagy önmaga paródiájává váljon. Szóval aki röhögni szeret a B-horrorokon, az valószínűleg csalódni fog. Johannes Roberts rendezőnek van tehetsége ahhoz, hogy felkeltse, aztán pedig hosszan fenntartsa a feszültséget, és ehhez tényleg csak ritkán vesz igénybe olcsó eszközöket. A kissé hosszúra nyúlt bevezetés után a főszereplő testvérpár (Mandy Moore és Claire Holt) alámerül egy ketrecben cápákat fényképezni, csakhogy a fémszerkezetet tartó lánc elszakad, ők ketten pedig 47 méter mélyen találják magukat. A tartályokból fogy a levegő, a ketrec körül pedig emberhúsra éhes, méretes cápák köröznek, akik kicsit inkább szörnyként, mint tengeri ragadozóként viselkednek, de egy cápás horrornál ez teljesen belefér. Ahogy A zátonyban vagy a Nyílt tengerenben, ebben a szituációban sem lehet túl sokat trükközni. Roberts tudja, hol vannak a határok, és örömteli, hogy nem akarja túlhúzni a filmet: a 89 perces játékidő pont annyi, amit ez a kiindulópont még elbír. Véres, kellemesen mocskos cápás mókázás, régimódi izgalomkeltéssel, és még Matthew Modine is benne van.

voxmeter070

89 perc, brit-amerikai-dominikai

47 méter mélyen, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 20 September 2017

Szólj hozzá!