Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 3    

A password will be emailed to you.

2guns01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

2 kaliber

2013.09.12. (2 Guns) Nem a rablók meg a zsaruk izgalmasak, hanem azok, akik köztük állnak valahol – akik már maguk sem tudnák megmondani, a jó vagy rossz oldalt szolgálják-e. Trench és Steadman ilyen emberek.
Trench (Denzel Washington) a kerületi ügyész zsaruja, Steadman (Mark Wahlberg) a tengerészetnél nyomozó. Mind a ketten úgy harcolnak a maffia ellen, hogy beépülnek a bűnözők közé – és már olyan mélyre jutottak az ellenséges szervezetben, hogy nem találják a kiutat.
A veszély és a kaland az életük. Amikor a maffiától kell rabolniuk, boldogan vetik magukat akcióba – egyikük sem sejti, hogy a bandához vezető kapcsolatuk is zsaru. Úgy verik át a másikat, hogy saját magukat csapják be, miközben igazából egy mexikói maffiavezér (Edward James Olmos) vezeti meg őket. És ők a CIA-től rabolnak. Kijátszották egymást és most együtt kell kikeveredniük a csávából.

KRITIKA

Ketten mindenki ellen, mindenki ellenük.

Arányi Zsuzsanna

Az izgalmas izlandi-spanyol direktor, Baltasar Kormakúr vélhetően elkészítette eddigi legkommerszebb alkotását. A főszereplő páros és a jól megírt dialógok azonban így is simán az átlag felé emelik ezt a buddy cop akcióvígjátékot.
Robert Trench aka Bobby (Denzel Washington) és Michael Stigman aka Stig (Mark Wahlberg) tudtukon kívül ugyanabba az alvilági közegbe épültek be. Előbbi a kábítószer ellenes ügyosztály, utóbbi a haditengerészet kötelékeiben igyekszik a mexikói drogbáró, Papi Greco ellen terhelő bizonyítékot szerezni. Mivel mindkettőjük ügye megtorpan, merész húzásra szánják el magukat: kirabolják a bankot, ahová a kokain király hordja a pénzét. Amikor a széfekben Madagaszkár éves GDP-jének megfelelő összeget találnak, egyértelművé válik: innentől kezdve nem csak Papi fog neheztelni rájuk.
2 kaliber – 2 különböző stílus természetesen, amit egy kihallgatási jelenet hamar fel is vázol számunkra. Bobby a kimértebb, higgadtan ismételgeti az ügyvéd szócskát, míg Stig lazán adja a kedves hülyét, és kisfiús vigyorral igyekszik kidumálni a bugyijából az őt faggató csábos Debet (Paula Patton). Mark Wahlbergnek most már sokadszorra is nagyon jól áll ez a kicsit „debil”, örök kamasz figura, akinek a szájából potyognak ki a csirkefalatok, miközben a baromfik jogairól szónokol. Kollégájáról úgy nyilatkozott, nem is érti, miért nem kap sokkal több komikus szerepet Denzel, pedig marhamód passzol hozzá ez a műfaj – mi csak egyet tudunk érteni. Bár ő a visszafogottabb, komolyabb fele a párosnak, humoros riposztok tekintetében nem marad le társától (ráadásként pedig a kalap, amit a film során visel szintén kölcsönöz neki valami bohóságot). Summa summarum a párosuk remekül funkcionál, és bár sokáig tart, míg ráállnak a tényleges együttműködésre, a szufla azután sem fogy ki belőlük, hogy nem egymás ellenlábasai, hanem segítői lesznek.
Vannak azok a bájos, 6 éven aluliaknak dedikált mesék, ahol gyakorlatilag főellenség sincsen, a konfliktus forrása pedig az, hogy vészesen közeledik a határidő, amire több tucat tündérruhát kell megvarrni, vagy valami hasonló horderejű dolog. Esetünkben ez éppen fordítva van: gyakorlatilag nincs olyan figura a filmben, aki ne a főszereplők bőrére pályázna.  Ezek közül kilóg Bill Paxton figurája, aki remekül hozza az enyhén szociopata, hatalmát vaskézzel megtartó, pénzéhes figurát – az általa játszott karakter egyáltalán nincs lágyítva, idézőjelbe téve. Ha a többi ellenfél is, aki üldöz, kínoz, gyilkol, korrumpál, átver száz százalékig komolyan lenne véve, meglehetősen nyomasztó akciómozi kerekedett volna. A többi rosszfiú figurájába azonban keveredett némi irónia, humor is, így ettől nem kell tartanunk – a drogbárót alakító Edward James Olmos helyenként egyenesen a Blöff Bunkóját juttatta eszünkbe (csak neki nem malacai, hanem bikája van, de ugyanúgy nem fél használni).
A film krimiként finoman szólva megkérdőjelezhető lenne, a történet néhol elég zavaros, de amennyire elrugaszkodottak a realitástól a cselekmény csavarai, annyira „igaziak” az akciójelenetek: retro egymáson hempergőzős összeverekedés, CGI-mentes(nek tűnő) üldözések, lövöldözések. Ez a kis diszharmónia pedig abszolút csak a film javára szolgál.

109 perc, amerikai

2 kaliber, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 11 September 2013

Szólj hozzá!