Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 5    

A password will be emailed to you.

12strong01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

12 katona

2018.03.08. (12 Strong) 2001. szeptember 11-én sosem látott méretű támadás érte az Egyesült Államokat. Egy nap sem kellett hozzá, hogy döntés szülessen az első válaszcsapásról. Egy fiatal, vakmerő, de igazi háborút még sosem látott tiszt (Chris Hemsworth) vezetésével egy elit kommandós egységet dobtak le az afgán hegyek közé. A feladatuk az, hogy eljussanak Mazár-e Sarifba, elfoglalják a várost és elvágják az al-Kaida utánpótlási vonalát. A helyszínen a kommandósok átmeneti szövetséget kötnek egy helyi hadúrral, aki támogatja őket: lovakat ad nekik a harchoz. A legmodernebb haditechnikára kiképzett 12 katona attól kezdve lóháton csatázik. Hatalmas túlerő ellen, elképesztő körülmények között küzdenek, de vigyáznak egymásra és a lovaikra: a háború új szabályait tanulják.

KRITIKA

Chris Hemsworth, bár tehetséges színész, még igen sokat kell tennie azért, hogy a Thor és Bosszúállók-filmeken kívül is emlékezzünk rá. Hiába keres ő szorgosan más és más szerepeket, nem igazán akar összejönni a siker egy másik karakterrel.

Oblath Ádám

12strong01Amerika imádja időnként Hollywood kövér gazdag nagybácsi mancsaival hátba veregetni magát. Kifejezetten szeretik az igazságon alapuló dolgokat, ezen belül is a hőseposzokat. Persze távol álljon tőlem, hogy ezt felrójam nekik, amikor mi, magyarok is elsöprő többséggel nézünk amerikai produkciókat, ráadásul 12 katona rendezői székében, valamint a főszerepben sem amerikai születésű emberek vannak. Az azonban egy kicsit kényelmetlen, amikor egy több mint kétórás filmeposzt konkrétan arra építenek fel, hogy ”mi, amerikaiak fasza gyerekek vagyunk”, és nem kapunk mellé semmi többet.
2001. szeptember 11-én két repülőgép csapódott a World Trade Center két tornyába. Az első válaszcsapás egy kisebb akció volt, amelynek keretében egy különleges egységet ledobtak az afgán hegyek közé, hogy onnan kiindulva elvágják az Al-Kaida ellátmányainak útját. Az összetartó csapat kényszerszövetséget kötött egy helyi hadúrral, aki technikai felszereltség híján azzal 12strong02segített, amivel tudott. Így történt az, hogy az akkori legmodernebb körülményekhez szokott szakasz lóháton indult neki megbosszulni az egyik legnagyobb terrortámadást a történelem során.
A 12 katona tehát igaz történeten alapul, és ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor az elsőfilmes dán rendező, Nicolai Fuglsig korrekt iparos munkát készített. A filmnek van eleje, közepe és vége, csupán mélységei nincsenek. A főszereplő Chris Hemsworth karakterével érezhetően vért izzadtak, nehogy egydimenziós maradjon. Van egy szerető családja, de ő mégis belevetné magát a válaszcsapásba, pedig hiába ő a csapat vezetője, valódi, harcban szerzett tapasztalata nincs. Annyi potenciál volt benne, mégis ezeket az információkat szinte felsorolásként vágják hozzá a nézőhöz, hogy aztán később ezek a karakterjegyek elsikkadjanak. Hemsworth láthatóan küszködik is, hogy egy kis mélységgel töltse meg a szerepet. Az ő, valamint a többi nevesebb színész (Michael Shannon, Michael Peña) rutinja nagyjából le tud kötni egy órára, ám utána egyre gyakrabban kezdünk az óránkra nézni. Ismét egy olyan film készült, amely nagyon szeretne hazafias érzelmeket kiváltani az emberből, de ahhoz hiányzik belőle minden egyediség, valamint a lélek.

voxmeter055

130 perc, amerikai

12 katona, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 07 March 2018

Szólj hozzá!