Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 10    

A password will be emailed to you.

spectre01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.9/5 (10 votes cast)

007 Spectre: A Fantom visszatér

2015.11.05. (Spectre) Egy titokzatos múltbeli üzenet arra készteti a 007-es ügynököt (Daniel Craig), hogy a szabályokat megszegve magánakcióba kezdjen Mexikóvárosban. A hajsza során eljut Rómába, ahol megismerkedik a titokzatos és gyönyörű Lucia Sciarrával (Monica Bellucci), egy hírhedt bűnöző özvegyével. Miután Bond beférkőzik egy titkos találkozóra, felfedi egy velejéig romlott szervezet, a Spectre létezését.
Eközben Londonban Max Denbigh (Andrew Scott), a Nemzetbiztonsági Központ új igazgatója megkérdőjelezi Bond tetteit, amely veszélybe sodorja az M (Ralph Fiennes) által vezetett MI6 létezését is. Bond titokban beszervezi Moneypenny-t (Naomie Harris) és Q-t (Ben Whishaw), hogy segítsenek neki megtalálni Madeleine Swann-t (Léa Seydoux), az ügynök ősellenségének, Mr. White-nak (Jesper Christensen) a lányát, aki a Spectre elleni harc kulcsfigurája lehet. Egy rettegett bérgyilkos lányaként ő az egyetlen, aki úgy képes megérteni Bondot, mint senki más.
Ahogy a titkosügynök közelebb kerül a rejtély megoldásához, vérfagyasztó kapcsolatra bukkan önmaga és az általa keresett ellenség (Christoph Waltz) között.

OSCAR-DÍJ 2016
(Legjobb betétdal: Sam Smith – “Writing’s On The Wall”)

KRITIKA

Sam Mendes nem tudta megismételni a Skyfall csodáját. A Spectre már csak részleteiben nyűgöz le, és nem egészében, de ez ettől még egy nagyon is meggyőző 007-es kaland.

Tóth Csaba

148 percével a Spectre a Daniel Craig éra edspectre01digi leghosszabb filmje, de mielőtt elkezdenénk ezen sopánkodni, gyorsan hozzáteszem, hogy így is csak alig 4-5 perccel hosszabb a Casino Royale-nál és a Skyfallnál, szóval pánikra semmi ok. A Spectre bivalyerős jelenettel indít. Emberünk Mexikóvárosban akar kinyírni valakit egy Halottak napja fesztivál közepén, és ebből egy olyan pazar egysnittes bevezetés, majd egy hiperlátványos helikopteres küzdelem kerekedik, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. Olyannyira pompás nyitány ez, hogy a film még hátralévő száznegyven percében egyszer sem sikerül túlszárnyalni, és közel kerülni hozzá is csupán egyetlen alkalommal jön össze.
A Craig éra filmjei szorosabban kötődnek egymáshoz, mint a korábbi 007-esek saját opusai, és ez is éppen a Spectre-ben csúcsosodik ki. A sztori jó néhány alkalommal idézi meg az első három mozit, hivatkozik az akkor történtekre, és idézi fel az ott megismert karaktereket, így talán azt is mondhatjuk, hogy ez a széria történetének első olyan filmje, ami nem élvezhető maradéktalanul az előzmények ismerete nélkül. Ez persze nem hiba, de aki nem látta a korábbi Craig mozikat – vagy legalább a Skyfallt -, az néha azért értetlenül fog maga elé bambulni. Menő húzás ez egy ilyen gigászi költségvetésű film esetében, de Mendest pont azért szeretjük, mert meg mer ilyeneket lépni. A film folytatja a betekintést a 007-es titokzatos múltjába, és a korábbi Craig moziknál erőteljesebben ragaszkodik a franchise hagyományaihoz – például sokkal nagyobb teret kapnak a Q féle kütyük. A humor is nagyobb szerepet kap az elmúlt három filmben megszokottaknál, és néhány Spectrekifejezetten erős poén is belefért.
Mendes továbbra is biztos kézzel teremt hangulatot és feszültséget, viszont a film közben úgy éreztem, hogy a cselekmény egy pontjánál kissé elfáradt és enerválttá vált. Egy-egy szuper akciójelenetet – a nyitány mellett a bunyó a vonaton még kegyetlenül menő – egy meglehetősen ötlettelen akciószekvencia – például a kissé sótlan római autós üldözés – követ, és ugyan szépen építi fel a cselekményt, valamint a Bond girl (ez a cím itt Léa Seydoux-nak jut, Monica Bellucci kb. öt percet kapott) is a legemlékezetesebbek közé tartozik, a film 2/3-ánál elfogy a szusz, és a forgatókönyvírók is ezen a ponton ejtenek elég buta hibákat. Régi Bond hagyomány, hogy a főhőst elfogják, hogy aztán kiszabadulva kicsinálja a rosszfiúkat, de itt mindezt annyira erőltetetten és ostobán sikerült megoldani, hogy az nem méltó egy modernkori Bond-filmhez. Ami Roger Moore-nál még oké volt, az nem feltétlenül működik néhány évtizeddel később. A százötven perc itt valahogy soknak bizonyul, a végső akció a korábbiakhoz képest csalódást keltő, a nagy fordulatot pedig csak az nem sejti, aki egyáltalán nincs tisztában a karakter hagyományaival és történetével. Úgy fest, Mendes lelkesen kezdett neki a feladatnak, de a munka vége felé elvesztette az ihletet. Sebaj, így is adott a világnak egy és csodálatos 2/3 Bond filmet. Köszönjük, Mr. Mendes!

voxmeter080

148 perc, brit-amerikai

007 Spectre: A Fantom visszatér, 3.9 out of 5 based on 10 ratings
Reviewed by Echte on 04 November 2015

Szólj hozzá!