Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 9    

A password will be emailed to you.

skyfall01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.6/5 (14 votes cast)

007 – Skyfall

2012.10.26. (Skyfall) M-et sötét múltja kísérti, Bondnak pedig bizonyítania kell felé tanúsított hűségét. Az MI6 titkosszolgálat bajban van, 007-nek fel kell kutatnia és el kell pusztítania a fenyegető veszélyt – bármi áron.

2 OSCAR-DÍJ 2013
(Legjobb betétdal; Legjobb hangvágás)

3 OSCAR-JELÖLÉS 2013
(Legjobb fényképezés; Legjobb zene;  Legjobb hangkeverés)

KRITIKA

Bond szépen, lassan visszatalál önmagához, mi pedig meredten bámuljuk őt a vásznon, miközben egyszerre telítődünk nosztalgikus és vadiúj kémhatásokkal.

Szöllőskei Gábor

50 év és 23 film egy franchise életében egyedülálló a filmtörténetben. Képtelenség évtizedekig kitartani egy jól bevált recept mellett, hiszen a világ, vele együtt pedig az emberek és igények is változnak. James Bond azonban megpróbált mindig igazodni a kor elvárásaihoz, miközben megtartotta azon jegyeit, melyek miatt már a ’60-es években is tódult rá a spionfaló jónép. Daniel Craig érája is merőben más, ezt már hat évvel ezelőtt, a Casino Royale idejében is alaposan kiveséztük. Nem volt makulátlan a fogadtatás, mi azonban nagyon szerettük ezt a XXI. századi Bondot is. A Quantum csendje aztán kissé lelohasztotta lelkesedésünket jellegtelenségével, mely egy nézhető, ám kevésbé bondos atmoszférájú akciófilmként durrantott a mozis zsöllyék közé. Azóta négy év telt el, s úgy látszik, az MGM körüli anyagi hercehurca miatti hosszabb szünet, valamint az új direktor, Sam Mendes elhivatottsága meghozta gyümölcsét: a Skyfallra sok mindent lehet mondani, de az „összecsapott” kifejezés bizton nem szerepel majd köztük.
A legszembetűnőbb erény az eddiginél sokkal összetettebb karakterábrázolás (Mendesről beszélünk, na) mellett, hogy ismét felütötte fejét a stílus. A stílus, mely egy tyúkszemét bambuló földművelőből is macsó cowboyt tud faragni, ha ügyesen használják. Új rendezőnk pedig szerencsére sosem volt híján ezen érzéknek, így nem is csoda, ha ezúttal könnyebben égnek majd retinánkba a figurák, a helyszínek, a díszletek és az akciójelenetek. Ráadásul a forgatókönyv sem próbált túltenni minden eddigi Bond-sztorin, esze ágában sem volt előjönni pl. egy a Hold sötét oldalán óriásrobotokat eszkábáló, majd azokkal világuralomra törő macskasimogató szupergonosszal. Elég izzasztó lehet az is, ha egyszerű személyes indítékról van szó.
És hogy miért aposztrofáljuk múltidézőnek a 007-es új küldetését? Nos, erre elegendő példa lehet a főcím előtti lehengerlő és látványos isztambuli motor- és vonatbuli, a klasszikus Bond-nótákat megidéző Adele-dal, Q visszatérése, Bond nőügyei, és végre ismét egy karizmatikus gonosz. A kissé jellegtelen Mathieu Amalric gennyládája után a film kb. közepén antrézó Javier Bardem kvázi ellopja a show-t. A behízelgő és finomkodó modora mögött megkeseredett és bosszúszomjas Raoul Silva gyerekjáték volt Bardem számára, ráadásul az elsőre borzasztó ötletnek tűnő szőke hajkorona is még emlékezetesebbé teszi őt. Talán csak a Bond-lányok szorultak most némileg háttérbe (Bérénice Marlohe-tól azért még a vászon is leizzad), de még ők is jó okkal tették ezt, hogy így nagyobb teret adjanak egy másik fontos figurának.
Sam Mendes tehát remek munkát végzett, megajándékozott bennünket az egyik legkimagaslóbb Bond-menettel, mely egyben az egyik leghosszabb is, és noha csattoghatott volna talán kicsit jobban az az olló, még így is példa értékű, amit tett: felidézte, hogy miért is szeretjük annyira ezt a vodka-martinit szlopáló, nőfaló és kívül rideg, mégis csupaszív őskövületet.

143 perc, brit-amerikai

007 - Skyfall, 4.6 out of 5 based on 14 ratings
Reviewed by Echte on 24 October 2012

Szólj hozzá!